"Moram tužiti državu jer mi pokušavaju ukrasti kuću!"



"MORAM tužiti državu. Više ne vidim drugo rješenje, pokušavaju mi ukrasti kuću", rezigniran je Drago D. (podaci poznati redakciji) iz Batinjana kraj Daruvara.

> Zbog nesposobnosti državnih službenika, Drago i njegova obitelj mogli bi ostati na ulici!

Draginu priču Index je objavio na Božić 2011., prije tri mjeseca, ali nikakvog pomaka i dalje nema. Podsjećamo, Dragi i njegovoj obitelji prijeti gubitak kuće koju je sagradio svojim rukama, na zemljištu koje je dobio od države.

No, bivši vlasnici, koji su zemljište samoinicijativno prodali 2004. godine, pokrenuli su tužbu i zatražili povrat zemljište uz opravdanje da ih je prevarila agentica koja ih je predstavljala prilikom kupoprodaje.

Pravosudni propusti

Pravosuđe je stalo na stranu tužitelja, bez da je Dragu itko uopće obavijestio da se vodi proces vezan uz zemljište na kojem se nalazi njegova kuća. "Za sada još nitko nije pokrenuo postupak da isele Draginu obitelj iz njihove kuće, ali samo je pitanje vremena kad će se to dogoditi", kaže nam Davor Radaković, odvjetnik kojeg je Drago angažirao da ga zastupa u sporu.

Drago je svoju kuću izgradio za vrijeme dok su bivši vlasnici u neposrednoj blizini prodavali svoje zemljište i gledali Dragu kako gradi kuću, te ga u gradnji ni na koji način nisu sprječavali. Niti nakon podizanja tužbe nitko od bivših vlasnika, ali niti Općinsko državno odvjetništvo u Daruvaru koje je Agenciju za promet i posredovanje nekretninama (APN) i državu zastupalo u tom sporu nije Dragu obavijestilo da je pokrenut spor za zemljište koje mu je dano radi izgradnje kuće. Čak je isto Općinsko državno odvjetništvo za vrijeme  tog spora dalo suglasnost na ugovor kojim država daruje zemljište Dragi obzirom da je izgradnjom kuće ispunio uvjete za darovanje zemljišta, izjasnivši se da nema nikakve zapreke da se  sklopi ugovor i da se Drago uknjiži kao vlasnik nekretnine.


Bivši su vlasnici spor dobili, kaže odvjetnik Radaković, iako je jedan od njih, Stojan Bjelajac, u Hrvatskoj pravomoćno osuđen za ratni zločin. "Protiv jednog od tih suvlasnika vodi se postupak prisilne naknade štete, ali ne na tom zemljištu. Na sve druge parcele zbog toga su stavljene privremene mjere, ali ne i na ovu česticu", govori Radaković, iako bi država pokretanjem ovršnog postupka, na čestici koju je darovala Dragi, a izgubila je u sporu imala sigurnog kupca u ovršnom postupku.

Država je napravila previd

Da farsa bude još veća, Dragina kuća se zapravo uopće ne nalazi na čestici koju su bivši vlasnici Stojan Bjelajac, Ranko Bjelajac i Đurđa Zimonja državi prodali, pa na sudu ponovo izborili.

"Država je napravila previd. Dragina kuća najvećim se djelom nalazi na zemljištu koje je i dalje u vlasništvu države. Cijeli se spor zapravo vodi oko dvorišta", kaže Radaković, te objašnjava da su se i Državno odvjetništvo i APN složili da bi Dragi u vlasništvo trebali prenijeti česticu na kojoj se većina njegove kuće nalazi. No, ništa po tom pitanju još nije učinjeno.

Štoviše, objašnjeno im je da država trenutno nema novca da plati geodeta koji će obaviti potrebna mjerenja. Drago je ponudio da će geodeta sam platiti, ali poručeno mu je da to nije opcija. U međuvremenu je došao u situaciju da mu prijeti deložacija iz vlastite kuće!

"Cijeli proces je montiran!"

Naime, sudovi u Daruvaru odreda su donosili odluke u korist tužitelja, a Dragine su žalbe odbijali. Slučaj je kulminirao 28. veljače ove godine, kada je Županijski sud u Daruvaru donio rješenje kojim tužiteljima dozvoljava da se uknjiže kao vlasnici Dragine nekretnine i istom raspolažu bez njegovog znanja.

"Ja sam sada zapravo u situaciji da ilegalno živim u vlastitoj kući", šokiran je Drago, koji u cijeloj priči vidi i elemente kaznenog djela. "Cijeli proces, rad Državnog odvjetništva u Daruvaru na predmetu je montiran i smišljen u suradnji s tužiteljima u namjeri da mi se otme kuća koju sam vlastitim sredstvima, vlastitim radom i odricanjem izgradio za sebe i svoju obitelj", kaže Drago.

Pomoć i zaštitu pokušao je tražiti i od državnih institucija sadašnje i bivše vlade, kao i od predsjednika Ive Josipovića. No, svugdje je naišao na ignoriranje. Tretman države prema Dragi možda najbolje ilustrira odgovor kojeg je prije dvadesetak dana dobio od Ureda za ljudska prava Vlade RH: "Ured za ljudska prava nema ovlasti za miješanje u rad sudova".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.