Muslimani obilježavaju Kurban-bajram

MUSLIMANI diljem svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram. Najznačajniji je to islamski praznik, a dolazi 40 dana nakon ramazanskog Bajrama te se obilježava četiri dana.

Kurban-bajram se obilježava u spomenu na žrtvu koju je božji poslanik Ibrahim želio pridonijeti u smislu žrtvovanja svog sina Ismaila. Muslimani diljem svijeta povom Kurban-bajrama žrtvuju kurban, što je najčešće ovca, a meso se dijeli rodbini, siromašnima i onima kojima je to najviše potrebno.

Kurban-bajram se još naziva i Hadži-bajram jer muslimani za njegova trajanja obavljaju hodočašće u Mekku što je jedan od pet osnovih temelja Islama.

"Ovaj bajram prigoda da se preispitamo koliko smo spremni žrtvovati se za drugoga, kakav je naš odnos prema siročadi, kakav je naš odnos prema susjedima, da li nam obitelj i rodbina čini temelj našeg vjerničkog habitusa, imamo li snage graditi prijateljstvo u ime Svevišnjeg Boga ili su nam ovozemni interesi jedini motivi druženja i prijateljstva", stoji između ostalog u bajramskoj poruci Aziz ef. Hasanovića, zagrebačkog muftije i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj koji je istu završio tradicionalnom bajramskom čestitkom: "Bajram šerif mubarek olsun".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.