NATO pokazuje zube Rusiji: Grade se nove baze na istoku Europe

Foto: FAH

ANDERS FOGH RASMUSSEN, glavni tajnik NATO-a, izjavio je da će Savez poslati snage u nove baze u istočnoj Europi, kako bi se odgovorilo na krizu u Ukrajini. To će ujedno biti i pokušaj da se odvrati Putina od izazivanja problema u bivšim sovjetskim baltičkim republikama, izjavio je Rasmussen za The Guardian.

Istaknuo je i kako će se na summitu u Cardiffu, koji će se održati sljedeći tjedan, prevazići razlike među saveznicima, u funkciji slanja novih snaga u blizinu ruskih granica.

Veoma je vjerojatno da takav potez NATO-a izazove žestoku reakciju Moskve, piše The Guardian.

Kao dodatne ciljeve Organizacije, Rasmussen je naveo ojačavanje ukrajinske sigurnosti, modernizaciju njezinih oružanih snaga te pružanje pomoći koja je zemlji potrebna da bi se mogla nositi s ruskom prijetnjom.

"Usvojit ćemo pripremni plan za akciju čiji će cilj biti da omogući brzo djelovanje u ovoj novoj sigurnosnoj arhitekturi u Europi. Već imamo Nato Response Force, čija je svrha brzo djelovati ako se ukaže potreba za time. Sada smo odlučili pripremiti avangardu unutar tih snaga kojima raspolažemo, koju bismo držali u najvišem stupnju pripravnosti", rekao je glavni tajnik NATO-a.

"U budućnosti će pristutnost NATO-a na istoku Europe biti puno vidljivija", istaknuo je.












 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.