Na Filozofskom fakultetu uvodi se romski jezik kao izborni predmet

DEKAN Filozofskog fakulteta u Zagrebu Damir Boras najavio je uvođenje romskog jezika kao izbornog predmeta u sklopu Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije.

"Filozofski je odlučio financirati uvođenje izbornog romskog jezika, nakon što nam se obratio Veljko Kajtazi, zastupnik 12 nacionalnih manjina", izjavio je Boras nakon proslave Svjetskog dana Roma u Saboru. Kako je rekao, predavači će u početku dolaziti iz Makedonije i Sarajeva, a riječ je o autohtonim Romima koji su izdali gramatike. Osim što će financi-rati prvi semestar, Filozofski će pomoći i u izdavanju gramatike romskog jezika na hrvatskom, javlja HRT.

U Saboru prvi put obilježen Svjetski dan Roma

Danas se u Saboru prvi put obilježio Svjetski dan Roma. Proslavi su prisustvovali predsjednik Sabora Boris Šprem, premijer Zoran Milanović, Veljko Kajtazi, saborski zastupnik dvanaest nacionalnih manjina, i Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine. Prije toga izaslanstva romskih udruga primio je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je naglasio kako Hrvatska mora učiniti za Rome više nego što je do sada činila.

U Europskoj uniji živi između 10 i 12 milijuna Roma, koji su u mnogo lošijem socijalno-ekonomskom položaju u odnosu na prosječno stanovništvo. Prema istraživanjima provedenima u šest članica, samo 42 posto romske djece završava osnovnu školu, a europski je prosjek 97,5. Prema procjenama, samo 10 posto romske djece pohađa srednju školu. Nezaposlenost je među Romima jedna od najviših, a rezultat je da često žive u teškim uvjetima, bez tekuće vode i struje. Očekivani životni vijek za Rome deset je godina kraći od europskog prosjeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.