Nadbiskupija naredila don Mikiću da prestane pljačkati župljane: "To je neprihvatljivo"



"ŽUPNIKA župe Ploče don Petra Mikića šira javnost poznaje kao čovjeka ponekad originalnih ideja, s dobrom nakanom u korijenu. No, način provedbe ponekad može biti izazovan i neprihvatljiv".

Riječi su to kojima se Splitsko-makarska nadbiskupija ogradila od kontroverznog župnika Mikića, odnosno cjenika kojeg je isti ispostavio svojim župljanima. Mikić, podsjećamo, već godinama ima praksu naplaćivanja upisnine na vjeronauk, "kazni" za izostanke s vjeronauka i s mise i sličnih nebuloza.

Osim što svoje župljane drsko pljačka, a što su službene institucije Katoličke crkve u Hrvatskoj godinama ignorirale, Mikić ih nerijetko i vrijeđa i ponižava. Usprkos svemu tome, za Splitsko-makarsku nadbiskupiju Mikić je čovjek s "dobrom nakanom".

"Pogreške i nesavršenosti ne mogu se pokrivati kunama"

Ipak, čini se da će Mikić, shodno naređenju "s vrha" morati prestati župljanima naplaćivati sve što mu padne napamet.

"Nadbiskupski ordinarijat u Splitu i ove je godine svim župnicima poslao upute o pripremi i slavlju sakramenta potvrde", priopćila je Splitsko-makarska nadbiskupija, uz obrazloženje da novčana obveza roditelja koji krizmaju djecu iznosi 80 kuna, od čega 50 za župne troškove, a 30 za krizmatelja.

"Sve druge financijske obveze, vezane uz krizmu, neprihvatljive su i odudaraju od duha očinstva kojim bi svećenik trebao pristupati svojim vjernicima. Ne mogu se pogreške i nesavršenosti pokrivati kunama, a poglavito izostanak s nedjeljne mise iskupljivati novcem", poručuju iz nadbiskupije, te se ispričavaju vjernicima koji "zbog nesavršenosti svećenika trpe kakve neugodnosti".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.