Najbolje je živjeti u Melbourneu, najgore u Damasku

Foto: Shutterstock

PREMA istraživanju The Economist Intelligence Unita australski grad Melbourne i dalje ostaje na prvom mjestu liste gradova u kojima je najbolje živjeti. Slijedi ga glavni grad Austrije, Beč, dok je kanadski Vancouver, koji je do 2011. bio na prvom mjestu, sada treći.

Civilni nemiri, terorizam i naselje poljuljali su stabilnost u brojnim regijama diljem svijeta. Teroristički napadi u Francuskoj i Tunisu, rast Islamske države na Bliskom istoku stvorili su visok rizik od terorizma u mnogim zemljama. Također, protesti protiv policijske brutalnosti također su doveli do nemira u mnogim zemljama, posebno u Sjedinjenim Državama gdje su učestale policijske pucnjave mahom na Afroamerikance dovele do brojnih protesta, ali i ozbiljnih optužbi za rasizam.

Također, nemili događaji u Ukrajini u posljednje vrijeme loše su se odrazili na plasman tamošnjih gradova u ovoj statistici, u prvom redu Kieva, Moskve i St.Petersburga

Nasuprot gradovima u gore navedenim područjima, na listi su najviše napredovali gradovi u zemljama koje uživaju relativnu stabilnost. Primjerice, napredak na listi ostvarili su kineski gradovi u kojima praktički od 2012. godine traje period stabilnosti.

Dugogodišnji rat Damask bacio na začelje liste

Iz svega gore navedenog logično je da su najviše na listi pali gradovi u kojima je ratno stanje ili ih trese velika ekonomska kriza. U petogodišnjem periodu na kvaliteti života tako su najviše izgubili Damask, Kiev, Tripoli, Tunis i Atena. U top deset gradova koji su najviše pali posljednjih pet godina nalaze se i propali američki grad Detroit, Moskva, Kairo, Bahrain i St. Petersburg.


Nasuprot njima, listu gradova koji su posljednjih pet godina najviše povećali svoj koeficijent predvodi Harare (Zimbabwe) koji je, iako je najviše napredovao, tek 133. od 140 gradova na listi. Napredak bilježe i Kathmandu, Dubai, Warsaw i Kuwait City.

Lista gradova u kojima je najugodnije živjeti sastavlja se na temelju nekoliko parametara. Na prvom je mjestu stabilnost gdje se ocjenjuju kolika je opasnost od rata, terorizma, civilnih nereda, te kolika je stopa kriminala općenito.

Drugi parametar je zdravstvena njega, zatim se ocjenjuju kultura i okoliš gdje su uključene i društvene i religijske slobode, odnosno zabrane, pa je vjerojatno to razlog zašto su neki bogati gradovi Bliskog istoka prilično nisko na listi.

Četvrti parametar je obrazovanje, a u ocjenu ulazi i infrastruktura koja uključuje kvalitetu cesta, javnog prijevoza, povezanost sa drugim zemljama, komunikacije i slično.

Tako listu gradova u kojima su najpovoljniji uvjeti za život predvode Melbourne, Beč, Vancouver, Toronto, Adelaide i Calgary.

Začelje liste čine Tripoli, Lagos, Port Moresby, Dhaka i Damask.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.