Najuporniji ne odustaju: Manji prosvjedi u Sarajevu i Bihaću!

Foto: Index

MANJA skupina prosvjednika ponovo je u četvrtak iza podne u Sarajevu tražila ostavku vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon deset dana stanke prosvjedno je okupljanje organizirano i u Bihaću.

U Sarajevu se u redovitom podnevnom terminu ovoga puta okupilo tek pedesetak prosvjednika koji su blokirali raskrižje u blizini Predsjedništva BiH.

Bilo ih je tako malo da su jedva uspjeli zapriječiti promet a policija ih nije ni pokušavala u tome zaustaviti.

Vlada Sarajevske županije ostavku je podnijela prošlog tjedna, a još uvijek je neizvjesno kada bi mogla biti formirana nova.

Na središnjem trgu u Bihaću bilo je oko dvije stotine prosvjednika koje je na okupljanje pozvala neformalna skupina pod nazivom "Bosansko proljeće".

Ta je skupina od 7. veljače artikulirala zahtjeve prosvjednika, a na novo okupljanje pozvala je jer su do sada ispunjena tek dva od njih trinaest. Riječ je o ostavci županijske vlade i ukidanju prava na plaće i nakon podnošenja ostavki odnosno isteka mandata. Neispunjeni se zahtjevi odnose uglavnom na poboljšanje socijalnog stanja i reviziju privatizacije.

Skupština Unsko-sanske županije prva je predložila mandatara za sastav nove vlade nakon što su vlade u četiri županije podnijele ostavke tijekom prosvjeda započetih prije dva tjedna. Novi je mandatar Dževad Muslimović kojega su predložili zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA). On je najavio kako mu u odabiru kandidata za ministarske pozicije neće biti važna stranačka pripadnost nego stručnost. "Nastojat ću izabrati najuspješnije", kazao je Muslimović.

Kandidati za premijere Sarajevske, Zeničko-dobojske i Tuzlanske županije još nisu predloženi.

Ostavka predsjednika Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije

Predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ramiz Jelovac podnio je u četvrtak neopozivu ostavku koju je od njega tražila skupina građana okupljena u mostarskom plenumu.

Objašnjavajući razloge ostavke, čiji sadržaj je dostavljen i medijima, Jelovac je istaknuo da time želi pridonijeti rješavanju krize. "Kao izraz moralnog čina i doprinosa demokratskim procesima podnosim ostavku na mjesto predsjednika Skupštine HNŽ-a sa željom da ovaj čin doprinese iznalaženju rješenja trenutne situacije", navodi se u ostavci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.