Nakon smjene Đilasa, Beogradom upravlja Siniša Mali

Foto: Blic.rs

VLADA Srbije raspustila je u ponedjeljak Skupštinu Beograda i formirala peteročlanu privremenu upravu na čijem će čelu biti Siniša Mali, dosadašnji savjetnik za ekonomska pitanja prvog dopredsjednika vlade Aleksandra Vučića, priopćeno je nakon sjednice vlade.

Za članove privremene uprave u srbijanskoj prijestolnici imenovani su Nebojša Čović, gradonačelnik Beograda iz doba Slobodana Miloševića (1994-1997), danas bez partijskog angažmana, vijećnik Demokratske stranke Srbije (DSS) Andreja Mladenović, Nikola Nikodijević iz Socijalističke partije Srbije (SPS) i Tatjana Pašić iz Demokratske stranke.

Nakon vladina priopćenja, tu je odluku na tiskovnoj konferenciji potvrdio i vicepremijer Vučić.

Skupština Beograda je 24. rujna, tajnim glasovanjem sa 60 glasova "za", smijenila gradonačelnika Dragana Đilasa, predsjednika Demokratske stranke (DS), najveće oporbene stranke u Srbiji.

Zahtjev za smjenu službeno su predali zastupnici Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) i Demokratske stranke Srbije (DSS), a kako su ranije potvrdili, za smjenu su većinu glasova osigurali zastupnici SNS-a, socijalisti premijera Ivice Dačića i njihovi koalicijski partneri - Jedinstvena Srbija (JS) i partija umirovljenika (PUPS), te oporbeni DSS Vojislava Koštunice.

Đilas je prije glasovanja, kad je odluka već bila izvjesna, ocijenio da njegova smjena nema veze s postignutim rezultatima gradske vlasti već da je na sceni politički dogovor koji pokazuje da zemlja “polako klizi u diktaturu i jednopartijski sistem”.

Privremena vlast u Beogradu može formalno ostati najdulje do sredine ožujka, kad bi trebali biti održani novi izbori.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.