Nakon što mu je Linić oprostio više od 50 milijuna kuna, Fižulić završio u blokadi!

Screenshot: HRT

NETOM nakon što je zaključena predstečajna nagodba, tvrtka Magma nekadašnjeg ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Goranka Fižulića našla se u novim problemima. Bivši radnici, kojima je tvrtka ostala dužna gotovo 15 milijuna kuna, pitaju se kad i kako će doći do svog novca. Zanimljivo je i kako, prema podacima iz predstečajne nagodbe kojom je država oprostila Fižuliću više od 50 milijuna kuna, Fižulić sam sebi duguje 40,7 milijuna kuna.

> Totalni krah predstečajnih nagodbi: Linić proglasio tajnim podatak o uplatama u proračun!

Blokada svega 20-ak dana nakon sklapanja predstečajne nagodbe

Predstečajna nagodba Magme sklopljena je na Trgovačkom sudu u Zagrebu 23. siječnja ove godine, a samo dvadesetak dana kasnije, 12. veljače, svih osam računa tvrtke završilo je u blokadi. Nakon 35 dana blokade računi su prošlog tjedna, 19. ožujka, ponovno odblokirani. Do pokretanja predstečajnog postupka u veljači prošle godine, računi Magme su bili u blokadi čak 682 dana, od 12. travnja 2011. godine do 22. veljače 2013. godine.

Zanimljivo je kako je upravo u prva dva tjedna veljače ove godine Magma održavala sastanke s bivšim zaposlenicima, prema kojima imaju milijunska dugovanja, kako bi se dogovorili oko otplata. Predstečajnom se nagodbom Magma obvezala isplatiti tražbine radnika prema Planu financijskog restrukturiranja.



Država Fižuliću oprostila više od 51,2 milijuna kuna

U postupku predstečajne nagodbe utvrđene su tražbine od čak 541,5 milijuna kuna. Prema Rješenju Trgovačkog suda, dugovi državi iznosili su oko 73,4 milijuna kuna, od čega je otpisano više od 51,2 milijuna kuna duga. Ostatak duga u iznosu od nešto više od 22,1 milijun kuna Magma se obvezala platiti u roku od pet godina, uz kamatu od 4,5 posto te poček od godine dana. Prva tromjesečna rata na naplatu treba stići tek 1. travnja 2015. godine.



Od razlučnih vjerovnika, koji će se namiriti prodajom nekretnina i pokretnina, najveći je Privredna banka Zagreb prema kojoj dug iznosi 100,4 milijuna kuna, zatim slijede Hypo Alpe Adria banka sa 49,8 milijuna, Societe Generale - Splitska banka 41,1 milijun, Erste banka 34,1 milijun, Sberbank 11,0 milijuna, Grad Jastrebarsko 759,3 tisuće kuna i Erste, društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondom kojem Magma duguje 442,5 tisuća kuna. Dug prema Zagrebačkoj banci u iznosu od 42,3 milijuna kuna bit će pretvoren u kredit na četiri godine uz kamatu od šest posto i poček od godinu dana. Prva rata na naplatu dolazi 1. siječnja 2015. godine.

Ostali vjerovnici trebaju biti namireni unosom tražbina u temeljni kapital društva, odnosno pretvaranjem duga u dionice. Među "ostalim vjerovnicima" nalazi se i sam Goranko Fižulić koji od svoje tvrtke potražuje čak 40,7 milijuna kuna.

Veliki planovi za budućnost

Fižulić je nakon što ga je država spasila predstečajnom nagodbom najavio svoj veliki povratak. Fižulićev plan koji bi trebao osigurati budućnost Magme temelji se na korištenju tehnologija 3D printera.

U Planu financijskog restrukturiranja Fižulić je istaknuo planirana nova kreditna zaduženja kod banaka, ali i ambiciozna predviđanja budućih prihoda Magme.



Prema izvješću koje je Magma ovih dana objavila na svojim stranicama, tvrtka je u 4. kvartalu prošle godine, uoči zaključenja predstečajne nagodbe, ostvarila 102,92 milijuna kuna prihoda te 27,9 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja.

"Navedeni rezultat uglavnom je posljedica prodaje dijela imovine izvan funkcije a sve sukladno Planu financijskog restrukturiranja Društva u sklopu postupka predstečajne nagodbe te pozitivnih tečajnih razlika", stoji u izvješću Magme objavljenom samo dan nakon što je tvrtka izašla iz nove blokade računa koja je trajala 35 dana.

 

Znate li za slučaj propale predstečajne ili imate informacije o kriminalu u predstečajnim nagodbama šaljite nam na desk@index.hr. Garantiramo anonimnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.