Nasilni prosvjedi i sukobi s policijom u Čileu: Okidač bio dokumentarac o generalu Pinochetu

STOTINE prosvjednika sukobile su se s policijom nakon prikazivanja dokumentaraca koji je bivšu vojnu vlast generala Augusta Pinocheta prikazao u pozitivnom svijetlu.

Gradonačelnik glavnoga grada Santiaga Pablo Zalaquett rekao je da je policija napadnuta na više mjesta te da su prosvjednici počinili značajnu materijalnu štetu.

Prije toga policija je suzavcem i vodenim topovima rastjeravala prosvjednike. Na okršaj su reagirali i Pinochetovi pristaše koji se pozivaju na pravo na slobodu mišljenja i govora, nasuprot rođacima žrtava njegova režima koji su bili zgroženi tonom filma.

Gradonačelnik je rekao da su se stotine antipinochetovskih prosvjednika organizirali u skupine koje su izvodile "koordinirane napade" satima nakon što je policija razbila veliki prosvjed suzavcem i vodenim topovima.

Podsjećamo, general Pinochet je 1973. poveo ustanak protiv demokratski izabranog predsjednika Čilea Salvadora Allendea i vladao je do 1990. Čileanska vlast procjenjuje da je njegov režim odnio oko 3.000 žrtava, uključujući i one čija tijela nisu pronađena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.