Ne izvozi samo Kina: Platna bilanca Europske unije u veljači u plusu 20 milijardi eura

Foto: scx.hu

EUROPSKA unija je u veljači imala suficit platne bilance od čak 20,4 milijarde eura, što je snažan skok u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je pozitivna razlika između uvoza i izvoza iznosila tek 7,5 milijardi eura, pokazuju danas objavljeni podaci Eurostata.

Iako se gospodarstvo još uvijek nije vratilo snažnom rastu, ovaj podatak ohrabruje jer pokazuje da je Europska unija - usprkos poteškoćama i sve većoj konkurenciji na globalnom tržištu - vrlo snažan izvoznik.

Dodatni zamah izvozu može se očekivati i zbog slabljenja eura u odnosu na ostale valute, što čini europske proizvode jeftinijima.

Nakon što je Europska središnja banka pokrenula program kupnje obveznica od čak 60 milijardi eura mjesečno, došlo je do pada vrijednosti europske valute, te je ona, prema prognozama analitičara, na putu da se izjednači s američkim dolarom.

Europske komanije imaju ogromnu korist od slabijeg eura, pa tako primjerice proizvođač zrakoplova Airbus na 10-postotnom slabljenju eura podiže operativnu dobit za milijardu eura.

Platna bilanca EU (mlrd. EUR)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.