Nekoliko stotina prosvjednika prkosi policijskom satu u Baltimoreu

Screenshot: AP/YouTube

Nekoliko stotina prosvjednika zanemarilo je u subotu navečer policijski sat uveden u Baltimoreu gdje je ranije više tisuća osoba hodalo mirno u povorci osuđujući policijsku brutalnost i zahtijevajući pravdu za Freddieja Grayja.

Policija je uhitila nekoliko osoba, dan nakon što je objavljeno da će se voditi kazneni postupak za ubojstvo protiv šest policajaca zbog smrti Freddieja Grayja. Taj mladi Afroamerikanac (25) umro je 19. travnja od ozljeda kralježnice nakon grubog privođenja u Baltimoreu.



Guverner Marylanda pozvao je da nedjelja bude dan "molitve i mira". "Molim da nedjelja bude dan razmišljanja o tome kako ćemo se svi mi ponašati u sljedećim danima i mjesecima", kazao je Larry Hogan u priopćenju.

Nekoliko sati ranije, policija je objavila da je policijski sat, na snazi od 22 do pet sati, produljen i petu noć zaredom.

Grad sa 620.000 stanovnika poprište je gotovo svakodnevnih prosvjeda nakon 19. travnja.

Gradonačelnica Baltimorea najavila ukidanje policijskog sata

Gradonačelnica Baltimorea u nedjelju je izvijestila da se ukida policijski sat tijekom noći, uveden u gradu od utorka, pošto su prosvjednici nakon pogibije mladog crnca izazvali nerede na njegovim ulicama.

"Ukida se policijski sat, a odluka stupa odmah na snagu", napisala je na svom računu na Twitteru gradonačelnica Stephanie Rawling-Blake. "Moj je cilj bio ne produljivati policijski sat ni dan više nego što je to potrebno", objasnila je nakon mirnih prosvjeda.

"Svrha uvođenja prekida vatre bila je zajamčiti sigurnost, mir i dobrobit stanovnika Baltimorea. Nije bilo jednostavno donijeti takvu odluku, no procijenila sam da je potrebna kako bi se uspostavio mir i red. Želim zahvaliti svim građanima Baltimorea na njihovu strpljenju u teškim momentima. Sada nastavljamo s redovitim zadaćama. Moramo grad ponovno postaviti na noge", kazala je gradonačelnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.