Nema odmora za HGSS: U samo dva dana uspjeli pronaći i spasiti tri osobe

Foto: HGSS

IAKO se HGSS često povezuje samo s turistima, najveći broj osoba za kojima HGSS traga ili ih spašava su domaći ljudi.

U samo dva dana HGSS je uspio pronaći i spasiti čak troje ljudi. HGSS Split uspješno je okončao potragu na Kamešnici. Pastir koji se dan ranije zaputio za svojim blagom, pronađen je dezorijentiran i iscrpljen, no na vrijeme i živ mada je proveo noć i gotovo cijeli dan u planini i na otvorenom. Istoga dana HGSS Rijeka zbrinuo je teško ozlijeđenog mještanina na području Crikvenice.

Tijekom noći od utorka na srijedu starija mještanka Novog Vinodolskog udaljila se iz svoje kuće u nepoznatom pravcu i nakon što je članovi obitelji nisu uspjeli samostalno pronaći, tijekom ranog poslijepodneva njen nestanak prijavljen je policiji. Pokrenuta je koordinirana akcija traganja u kojoj su sudjelovali vatrogasci, lovci, mještani, policija te HGSS kao nositelj potrage van urbanih sredina. Prioritet potrage bilo je nenaseljeno brdovito šumsko područje na rubu grada Novog Vinodolskog u smjeru Donjeg Zagona, na kojem je nestala osoba svakodnevno boravila. Potraga se provodila ciljano, sustavno, uz korištenje GIS kartografije te GPS sustava. Osoba je tijekom večeri pronađena zaglavljena u usjeku između zemlje i potpornog zida dubine dva metra iz kojega nije uspijevala samostalno izići. I ona je pronađena na vrijeme, živa i neozlijeđena, priopćio je Vinko Prizmić.

Lijepo proljetno vrijeme mami u prirodu sve veći broj rekreativaca, berača šparoga i hobista a raste i intenzitet poljoprivrednih, gospodarskih aktivnosti u prirodi, pa se očekuje još veći broj intervencija HGSS-a. Kada tome pridodamo i turiste koji sve ranije i u sve većem broju dolaze u Hrvatsku upravo radi adrenalinskih aktivnosti, tada za HGSS sigurno neće biti odmora.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.