Nepravomoćna presuda Kruljcu i suoptuženima u aferi Sibinj 31. ožujka

Foto: Arhiva

NEPRAVOMOĆNA presuda bivšem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske, umirovljenom generalu Mladenu Kruljcu i još petorici okrivljenika, optuženima za korupciju na štetu općine Sibinj i državnoga proračuna RH, bit će izrečena u ponedjeljak 31. ožujka, odlučilo je sudsko vijeće osječkog Županijskog suda.

Izricanjem nepravomoćne presude okončat će se prvostupanjski sudski postupak, započet u studenom prošle godine, u kojem Uskok šestoricu okrivljenika tereti da su zlouporabom položaja i ovlasti, primanjem mita te poticanjem na ta kaznena djela općinu Sibinj oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3,01 milijuna kuna.

Zbog sumnje u zlouporabe sa zemljištem u zoni malog gospodarstva Sibinj kod Slavonskog Broda, uz Kruljca su optuženi bivši načelnik te općine Ivica Batinić, bivši član općinskog Poglavrstva Ivan Mišković, poduzetnik Ivan Rimac, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković te autoprijevoznik Željko Garić.

Optužnica ih tereti da su od rujna 2007. do sredine 2008. u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu, protivno odlukama Vlade RH kojima je općini Sibinj darovano zemljište sa svrhom izgradnje zone malog gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim trgovačkim društvima i osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visoko vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti. Tereti ih se kako su, u nakani da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s optuženim Kruljcem dogovorili izvođenje radova, a on angažirao pripadnike vojne inženjerije protivno zapovjedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, čime je državni proračun oštećen za 3,01 milijuna kuna. Prema optužnici zemljište je potom prodano na unaprijed dogovorenim natječajima, čime je Općina Sibinj oštećena za 58,2 milijuna kuna.

Sva šestorica okrivljenika na suđenju su rekli da se ne smatraju krivima i njihovi branitelji zatražili su oslobađanje od optužbe, smatrajući da nije dokazano da su počinili kaznenih djela koja im se stavljaju na teret.

Uskok je predložio da se svi optuženici proglase krivima i da ih se osudi po zakonu, smatrajući da je provedenim dokazima, među kojima su i snimke njihovih telefonskih razgovora, potvrđena njihova kaznena odgovornost.

Tijekom dokaznog postupka su među brojnim svjedocima bili ispitani bivši hrvatski predsjednik i zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Josip Lucić i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.