Nestao nakon obračuna u Rakitju: U Španjolskoj uhićen šef "zemunskog klana" Luka Bojović

ŠPANJOLSKA policija je u suradnji sa srpskim kriminalistima uhitila srpskog kriminalca Luku Bojovića, piše B92. Uz Bojovića je uhićeno još pet ili šest osoba od kojih su neki sa područja Srbije i bivše Jugoslavije. U tijeku je provjera njihova identiteta, piše RTS.

"U slučaju da se potvrdi identitet, odnosno da je uhićen Bojović, Ministarstvo će po hitnom postupku uputiti zahtjev za njegovo izručenje", kazao je državni tajnik u srpskom Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Šef zloglasnog "zemunskog klana"

Njemu se trag izgubio u ljeto 2010. godine nakon što je na u Zagrebu uhićen Sretko Kalinić, a na hrvatsko-srpskoj granici Miloš Simović. Za Bojovićem je međunarodna tjeralica izdana u rujnu 2010. godine. Protiv njega i još trojice pripadnika "zemunskog klana" je podignuta optužnica za više ubojstava i pokušaja ubojstava. Zajedno s Bojovićem su se na optužnici našli i Vladimir Milisavljević zvani Budala te Sretko Kalinić i Miloš Simović.

U optužnici se navodi da je Bojović stao na čelo "zemunskog klana" poslije ubojstva njegovih vođa Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u ožujku 2003. godine, a svoju moć je učvrstio nakon uhićenja Milorada Ulemeka Legije.

Bojovića "otkucao" Kalinić

Terete se za ubojstvo Branka Jeftovića Jorge 2004. godine, kao i za pokušaj ubojstva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka iste godine. U tom napadu su poginuli njihovi tjelohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić.

Bojovića je sa ubojstvima, ali i drugim kaznenim djelima, povezao pripadnik "zemunskog klana" Kalinić kojega je Hrvatska Srbiji izručila 25. kolovoza 2010. godine. Kalinić je uhićen 8. lipnja iste godine nakon što ga je iz pištolja ranio Simović u sukobu kod jezera Rakitje u Zagrebu. Dan kasnije na granici je uhićen i Simović.

Bojović je ranije na Višem sudu u Beogradu nepravomoćno osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja. Uhićen je 22. rujna 2007. godine zbog sumnje da je skrivao odbjegle pripadnike "zemunskog klana". No kako za to nije bilo dokaza, optužen je samo za nezakonito posjedovanje oružja i krivotvorenje dokumenata. Iz pritvora je izašao 14. travnja 2008. godine nakon što je pravomoćno osuđena na 15 mjeseci zatvora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.