Netanyahu je sada ipak za palestinsku državu, ali "kad se stvore uvjeti"

Foto: FAH

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu u razgovoru za američki radio danas je ponovo ustvrdio da nije promijenio stajalište u pogledu osnivanja palestinske države, ali i dodao da za to još nisu ispunjeni uvjeti.

"Kad govorimo o dvije države, to podrazumijeva demilitariziranu palestinsku državu koja priznaje židovsku državu. Nisam promijenio stajalište", rekao je Netanyahu za radio postaju NPR.

Tijekom kampanje za parlamentarne izbore, na kojima je pobijedio, izraelski premijer je, međutim, rekao da se protivi osnivanju palestinske države. U razgovoru za NPR, kao i dan prije na američkim TV postajama, tvrdio je da se ta njegova izjava odnosila na trenutačne okolnosti koje, kako drži, sprečavaju osnivanje palestinske države.

Zatim je i nabrojao prepreke, spomenuvši "odluku Palestinske samouprave da prošle godine potpiše pakt s Hamasom" i, kao drugo, "radikalne promjene posljednjih godina u regiji i uzdizanje militantnog islama na područjima koja su napuštena". Izarelski premijer također je rekao da kolonizirana naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali ne vidi kao neku veću prepreku za rješenje sukoba, suprotno stajalištu američkog saveznika i samih Palestinaca.

Kad je posljednjeg dana izborne kampanje za parlamentarne izbore isključio osnivanje palestinske države, izgledalo je kao da je Netanyahu pokopao mirovni proces. No, zapadne zemlje ustraju na obnovu mirovnog procesa kako bi se postigao sporazum na temelju rješenja s dvjema državama.

"Rekao sam da se uvjeti moraju promijeniti", rekao je Netanyahu u razgovoru za NPR. "Ne želim rješenje s jednom državom, ali ne želim ni rješenje s nula država, rješenje bez ijedne države u kojem bi bila ugrožena opstojnost Izraela", objasnio je Netanyahu.

Ban Ki-moon traži potvrdu

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon danas je od Netanyahua zatražio potvrdu njegove opredijeljenosti za uspostavu palestinske države. Ban je to od izraelskog premijera zatražio u telefonskom razgovoru u kojem mu je "čestitao na nedavnoj pobjedi" na izborima, priopćeno je iz UN.

Francuski predsjednik Francois Hollande, nakon što je Netanyahuu telefonski čestitao, danas je ponovio kako Francuska i dalje želi rješenje izraelsko-palestinskog pitanja uspostavom palestinske države i miroljubivim suživotom s Izraelom.

"Francusko je stjalište bilo, jest i uvijek će biti rješenje dviju država uz nezaobilazno načelo sigurnosti Izraela", rekao je Hollande nakon završetka summita EU u Bruxellesu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.