Nikolić nudi, Tadić se premišlja, Dačić čeka: O svemu razgovaraju, ali o Vladi ne pregovaraju

STVARI u Srbiji postaju sve zanimljivije po pitanju sastavljanja Vlade. Čini se kako sva tri najvažnija aktera, odnosno stranke, igraju neku svoju igru i pritom djeluju nezainteresirano za obnašanje vlasti.

Prvo je Tomislav Nikolić, koji je danas formalno podnio ostavku na mjesto predsjednika Srpske napredne stranke, kazao kako će mandat za formiranje nova vlade prvo ponuditi upravo SNS-u. "Ja ću vama ponuditi mandat za formiranje nove vlade. Ako ga ne iskoristite, ponudit ću ga nekom drugom", rekao je Nikolić na sjednici Glavnog odbora SNS-a u svom prvom obraćanju nakon izbora za predsjednika Srbije.

Nikolić bi najradije svakom dao mandat za slaganje vlade

Nešto kasnije, Nikolić je već malo korigirao stav pa je novinarima kazao kako će mandat povjeriti onome tko mu pokaže da može osigurati većinu. Iz toga bi se možda moglo isčitati kako su mu u njegovoj, sad već bivšoj stranci, poručili da traži druge opcije jer oni ne mogu formirati vladu, ali ne mora nužno biti tako.

Zatim je Nikolić simptomatično kazao kako se Tadić mora što prije odlučiti ta javnosti i njemu priopćiti želi li biti premijer. "Znam njegove dileme, samo sam ga molio da brzo odluči", kazao je Nikolić, dodavši da je Tadiću ponudio prijateljstvo, ali i da nije s njim razgovarao o tome da SNS i DS zajedno formiraju vladu, prenosi Blic.

Dačić priča sa svima, ali ne o vladi

A potom je dodao da ni sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem nije razgovarao o vladi, jer mu je ovaj kazao kako je "priča s DS-om ozbiljna". Zatim na scenu stupa sam Dačić, koji kaže kako je razgovarao s Nikolićem i Tadićem, ali ne o formiranju vlade, niti o kadrovskim rješenjima. O čemu su onda pričali, nije poznato.

I on je oprao ruke od "agonije" zvane pregovori o sastavljanju vlade, kazavši kako to nije pitanje za njega. Valjda je zaboravio kako je nakon izbora kazao "da se zna tko će biti premijer", misleći na sebe, i da se bez njega ne može oformiti vlada. A sad pitanje pregovora o sastavu vlade nije za njega.



Koalicija DS-SNS? "Sretan put bez povratka!"


"SPS ne koči Srbiju da dobije vladu. Pozivam Borisa Tadića i Tomislava Nikolića da počnu razgovore sa svojim koalicijskim partnerima ili onima za koje smatraju da bi to mogli biti", kazao je za Blic. Međutim, dao je do znanja kako sumnja da se sprema koalicija DS-SNS, kazavši kako to traži Zapad.

Upitan bi li njegova koalicija SPS-PUPS-JS također mogla biti dijelom te velike koalicije, Dačić je odgovorio: "A zašto bi mi bili dijelom te Vlade?". "Sretan put. Sretan put bez povratka", ironično je objasnio što misli o koaliciji SNS-DS. Očito je kako se Dačić boji da bi, unatoč rezultatu koji se isprva činio sjajnim, mogao ispasti višak u ovoj političkoj slagalici. "Nemam problema s tim da SPS ode u opoziciju", zaključio je u intervjuu za Blic.

Tadić čitavo vrijeme mudro i šuti i razmišlja. Bolje rečeno, premišlja se. Bude li se premislio, lako bi mogao ostati i bez vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.