Ništa od smjene: Lagumdžija preživio glasanje u parlamentu

Screenshot: HRT

ZASTUPNIČKI dom parlamenta Bosne i Hercegovine u četvrtak je odbacio prijedlog za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije kojega je podnio oporbeni Savez za bolju budućnost (SBB) na čijem je čelu Fahrudin Radončić, Lagumdžijin ogorčeni politički protivnik.

Za smjenu je glasovalo 13 od 42 zastupnika koliko ih ima u ovom tijelu, dok ih je 18 bilo protiv, pet je bilo suzdržanih, a ostali nisu ni došli na sjednicu.

Uz Lagumdžijinu, SBB je predložio i smjenu ministra obrane Zekerijaha Osmića, no od toga su odustali uoči same sjednice Zastupničkog doma.

"Razlog pokretanja inicijative su zahtjevi građana od 7. veljače zbog lošeg ekonomsko-socijalnog stanja u Federaciji BiH ali i u državi", kazao je na sjednici predsjednik kluba zastupnika SBB-a Mirsad Đugum obrazlažući prijedlog. Kazao je kako je odgovornost SBB-a bila da zahtjeve građana koji su u veljači prosvjedovali na ulicama većih gradova u FBiH pretoči u konkretnu inicijativu i dostavi je parlamentu.

"Ovo je zakašnjela inicijativa"

Zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP BiH), čiji je Lagumdžija čelnik, ocijenili su ovu inicijativu dijelom predizborne kampanje SBB-a koja uz to šteti interesima države.

"Ovo je zakašnjela inicijativa", kazao je SDP-ov zastupnik Denis Bećirović dodajući kao je u tri mjeseca uoči izbora nemoguće provesti smjene i izabrati nove ministre s obzirom na komplicirane procedure. Ustvrdio je i kako bi Lagumdžijina smjena utjecala na organiziranje skore donatorske konferencije čiji je cilj osigurati pomoć za ljude ugrožene poplavama kao i na "obezglavljivanje" izvršne vlasti u zemlji koja je nakon poplava suočena s dodatnim izazovima.

Uz to bi, smatraju u SDP-u, dodatni problem bio to što izlaskom SDP-a iz vlasti u Vijeću ministara više ne bi bilo bošnjačkih ministara pa to tijelo ne bi moglo ni donositi zakonite odluke.

Đugum je uzvratio tvrdnjom kako se SDP ponaša kalkulantski i ucjenjivački izbjegavajući priznati odgovornost za loše stanje u zemlji. Optužio je SDP da ucjenjuje parlament prijeteći izlaskom svim ministara iz vlasti ukoliko bi neki od njih bio smijenjen.

Franjičević: Najvažniji su interesi građana

Predsjednik kluba zastupnika HDZ BiH Mato Franjičević kazao je kako bi "umjesto politikantskih razloga važniji trebali biti interesi građana BiH dodajući kako se o tome nije vodilo računa ni u ranijim slučajevima smjena ministara. U HDZ-u BiH su ocijenili kako bi smjena Lagumdžije samo bespotrebno destabilizirala sadašnje Vijeće ministara pa su glasovali protiv prijedloga za smjenu Lagumdžije.

Stranka demokratske akcije (SDA) inicijativu SBB-a je podržala, a njen zastupnik Asim Sarajlić je kazao kako se "ovime zatvara krug smjena i rekonstrukcija" podsjećajući kako su ranije smjenjivani i ministri iz te stranke.

Šef kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Drago Kalabić sve je nazvao "predizbornim bratskim obračunom" istaknuvši kako je nelogično to što je SBB podržao izvješće o radu Ministarstva vanjskih poslova a potom zatražio smjenu Lagumdžije kao nadležnog ministra.

Predsjedatelj Zastupničkog doma i Kalabićev stranački kolega Milorad Živković zaključio je kako bi bilo najbolje da ostavku da predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i da to tijelo nastavi raditi u tehičkom mandatu dok se ne provedu izbori u listopadu. "Mi ionako nemamo nikakvu vladajuću većinu", zaključio je Živković.

Lagumdžija: 7. veljače narod je svima nama opalio politički šamar

Sam Lagumdžija kazao je da tijekom rasprave nije čuo niti jednu primjedbu koja bi ukazala da je nešto pogrešno radio kao ministar. "A 7. veljače narod je svima nama a ne samo meni opalio politički šamar", kazao je Lagumdžija poručivši kako bi umjesto besplodnih stranačkih obračuna bilo najvažnije do izbora raditi na pomoći ljudima pogođenim poplavama.

Vijeće ministara BiH u sadašnjem mandatu uspostavljeno je na temelju rezultata izbora provedenih u listopadu 2010. godine, no tek nakon šesnaest mjeseci i mukotrpnih međustranačkih pregovora koji su potrajali gotovo dvije godine.

Samo šest mjeseci nakon toga zbog nastavljenih međustranačkih obračuna smijenjeni su ministri iz Stranke demokratske akcije (SDA) koje su zamijenili kandidati SBB-a.

Potom su 2013. smijenjeni predstavnici Srpske demokratske stranke (SDS) na zahtjev SNSD-a, da bi u travnju 2014. godine SDP iz vlasti izbacio SBB, a ta se stranka u četvrtak na sličan način bezuspješno pokušala obračunati s SDP-om.

Izbacivanje SBB-a iz vlasti zapravo je provedeno smjenom Fahrudina Radončića s pozicije ministra sigurnosti BiH s obrazloženjem da snosi odgovornost za nasilje koje je izbilo tijekom prosvjeda u veljači.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.