Njemačka navodno nudila Grcima: "Koliko novca želite da napustite euro?"

Foto: mnrec.gr

NJEMAČKI ministar financija Wolfgang Schaeuble želio je da Grčka napusti eurozonu i bio je spreman to platiti.

Tvrdi to anonimni izvor, koji je bio član grčkog pregovaračkog tima i sudjelovao u pregovorima s MMF-om i Europskom unijom, u intervju za francuski Mediapart.

Ne zna se o kome se točno radi, ali je izvor očito simpatizer bivšeg ministra financija Yanisa Varoufakisa, koji je potpuno neočekivano odstupio nakon što su Grci na referendumu odbili zahtjeve međunarodnih kreditora.

Prema navodima anonimnog izvora, Njemačka želi da Grčka napusti euro još od 2011. godine. Ovo je posebno zanimljivo jer je do sada stav Njemačke bio se Grčkoj ne trebaju opraštati dugovi, iako je sve više jasno da su oni preveliki teret za njihovo gospodarstvo.

Grčki dug prema Njemačkoj ukupno iznosi oko 87 milijardi eura.

"Ne možete se svađati sa Schaeubleom. Bilo bi to vrlo opasno, jer nećete dobiti novac, Grčke banke će htjeti svoj novac natrag, i tako dalje. Tako da je to situacija gdje se vaš glas ne čuje i kako im se onda suprotstaviti. Jedino je Varoufakis u pregovorima bio izravan. Schauble je rekao 'koliko novca želite da napustite euro?'. On uopće ne želi da Grčka ostane u eurozoni." kaže anonimni izvor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.