"Njemačka ne razmatra mogućnost monitoringa nad Hrvatskom"

Ilustracija: AFP

PREDSJEDNIK Sabora Josip Leko primio je članove njemačkog Saveznog vijeća (Bundesrat) Jürgena Martensa i Franka Henkela koji su u Hrvatsku došli kao predstavnici njemačkih saveznih pokrajina kako bi stvorili sliku o njezinom napretku u procesu pristupanja Europskoj uniji.

"Niti jedno tijelo njemačke vlade ili parlamenta zasigurno ne razmatra mogućnost monitoringa nad Hrvatskom nakon njenog pristupanja Europskoj uniji", rekao je Jürgen Martens, povjerenik njemačkog Saveznog vijeća za proširenje EU koji, zajedno s kolegom Frankom Henkelom, boravi u radnom posjetu Zagrebu i Hrvatskom saboru.


"Poučeni lošim iskustvima iz prošlosti proširenja Unije, od Hrvatske se tražilo da sve uvjete ispuni prije pristupanja", dodao je Martens naglasivši da je tek jedan parlamentarni zastupnik izrazio stav o potrebi monitoring.

"Hrvatska je uzor za moguća daljnja proširenja EU ovdje u regiji"

Martens, ministar za pravosuđe i Europu Slobodne države Saske i Henkel, zamjenik gradonačelnika i senator za unutarnje poslove i sport Berlin su se u Saboru susreli s predsjednikom hrvatskog parlamenta Josipom Lekom te članovima različitih saborskih odbora koji s kojima su razgovarali o statusu spremnosti Hrvatske za ulazak u Europsku uniju te pripreme izvješća za nadležne parlamentarne odbore uoči ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u njemačkom parlamentu.

"Hrvatska i Njemačka imaju dugu tradiciju prijateljskih i partnerskih odnosa kako na saveznoj razini tako i na razini suradnje s njemačkim saveznim pokrajinama", istaknuo je predsjednik Sabora na početku razgovora.


Izrazio je želju da Hrvatska i Njemačka nastave ovim intenzitetom razvijati bilateralne odnose i suradnju i kad Hrvatska postane članica Europske unije kao i da pojačaju međuparlamentarnu suradnju. U osvrtu na učinjeno od zadnjeg Sveobuhvatnog izvješća Europske komisije predsjednik Sabora je naglasio kako su dvije najteže zadaće bile brodogradnja i dovršetak graničnih prijelaza Klek i Zaton Doli. Kako je pojasnio, "tu se ne radi samo o gospodarskom pitanju, nego i o hrvatskoj tradiciji i povijesti".

Ministar za pravosuđe i Europu Slobodne države Saske Jürgen Martens je kazao kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju od velikog značenja. "Hrvatska je uzor za moguća daljnja proširenja EU ovdje u regiji, a da bi se to uopće moglo dogoditi, pristupanje Hrvatske Europskoj uniji mora biti puni uspjeh", naglasio je.

Oba su predstavnika njemačkog Saveznog vijeća ustvrdili kako su se u razgovorima, koje su proteklih dana vodili s hrvatskim sugovornicima, uvjerili u odlučnost da se postignu europski standardi, dok je zamjenik gradonačelnika i senator za unutarnje poslove i sport Berlina Frank Henkel istaknuo kako zemlja poput Hrvatske spada u Europsku uniju "jer imamo zajedničku povijest i tradiciju, a Europska unija je zajednica vrijednosti", priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.