Njemačka tvrtka zainteresirana za dovođenje hidroaviona u Split

Foto: Jadran Babić/Cropix

HIDROAVIONI bi ipak mogli polijetati sa splitske Rive. Tvrtka European Coastal Airlines još uvijek je zainteresirana za realizaciju ovog projekta u koji je ova tvrtka voljna uložiti 34 milijuna eura. Naime, njemačka tvrtka već gotovo dvije godine najavljuje kako bi luke za hidroavione osim u Splitu željela sagraditi i u Dubrovniku, Šibeniku, Zadru, Rijeci i Puli. Jučer su u gradskoj upravi s gradonačelnikom Ivom Baldasarom obavili prve preliminarne razgovore, a prva lokacija na Resniku gdje bi avioni trebali biti stacionirani već je dogovorena. Ono što gradu Splitu predstavlja problem je lokacija na Rivi protiv koje su predstavnici Lučke uprave.

"Na istočnoj obali zaista nema mjesta i to su i oni shvatili. Na potezu od Mletačkog mula pa unutra je operativni dio splitske luke i nema razgovora da bi se avioni mogli vezivati jer nema mjesta ni za redovne brodske linije. Može biti zapadna obala ili Matejuška", rekao je Baldasar.

Lokacija pristaništa za hidroavione u Splitu trebala se, prema izmjenama županijskog plana, nalaziti u Gradskoj luci, između lučice na Matejuški i hotela Ambasador. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar kaže kako je odluka ipak na kraju na lokalnoj zajednici.

"Oni će pružati javni servis, ne traže nikakvu subvenciju od nikoga, kupuju nove avione s 19 putničkih mjesta, a do Hvara lete 10 minuta. Najavili su da će cijene biti vrlo prihvatljive. Oni idu svjesno s relativno niskim cijenama, ali imaju svoju kalkulaciju. Rekli su da bi do Hvara povratna karta koštala oko 70 eura", izjavio je Baldasar.

Uz sve to, vlasnici tvrtke ECA hidroavione bi u pogonu držali cijelu godinu, a spremni su i na suradnju s lokalnim zajednicama. "Ne bi oni uskakali dragovoljno, ali bi napravili posebni cjenik u slučaju hitnih prijevoza. Dakle, mi bi s njima mogli imati nadomjestak brodovima koji inače u takvim uvjetima teško mogu ploviti jer je interesantno kod njih da brodovi mogu isploviti, a avioni mogu", pojašnjava Baldasar.

Unatoč ovim informacijama ovaj projekt je tek u pregovorima, a gradonačelnik Baldasar kaže kako očekuje javnu polemiku nakon koje će donijeti odluku. "Mislim da bi to za buduću destinaciju Grada Splita kao centra kongresnog turizma, hotela od 4 do 5 zvjezdica, dakle mogućnost da imamo 10 do 12 mjeseci turizam u gradu, ovaj javni servis aviona prema otocima, ali i prema Italiji, mislim da bi bio vrlo interesantan i značajan za Grad Split", kaže splitski gradonačelnik.

Nijemci će morati pričekati i da novi saziv Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije usvoji izmjene i dopune Županijskog prostornog plana. I kada se sve to riješi , Nijemci moraju riješiti brojne administrativne prepreke, među kojima je i granica lučkog područja za pristaništa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.