Njemački ministar optužuje Katar za financiranje džihadista u Iraku

Screenshot: YouTube

NJEMAČKI ministar izravno je u intervjuu u srijedu označio Katar kao zemlju koja financira džihadiste Islamske države (IS).

"Takva situacija uvijek ima prošlost", izjavio je na tv postaji ZDF ministar za razvoj Gerd Mueller iz redova konzervativaca kancelarke Angele Merkel. "Tko financira te postrojbe?", upitao se. "Pomišljam na Katar".

Ministar gospodarstva, socijaldemokratski zamjenik kancelarke Sigmar Gabriel ocijenio je u utorak da međunarodna zajednica neće izbjeći "raspravu o tome tko je sada i u prošlosti dao financijska sredstva za naoružavanje IS".

Dodao je da se "to nije moglo napraviti bez novca", no nije imenovao nijednu zemlju.

Njemačka bi idućih dana trebala odlučiti o mogućoj isporuci oružja Kurdima koji se bore protiv džihadista na sjeveru Iraka, što izaziva polemiku u zemlji.

U Siriji samo u srpnju unovačeno novih 6.000 pripadnika IS-a

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavio je u utorak da je broj boraca IS-a u Siriji premašio 50.000 i da je samo u srpnju unovačeno novih 6.000 pripadnika.

Ta ekstremistička skupina koja sije teror na područjima koje kontrolira, posljednjih desetak dana na meti je američkih zračnih napada na sjeveru Iraka.

Radikalna sunitska frakcija, koja se odmetnula od al Kaide zauzela je posljednjih mjeseci velike dijelove Sirije i Iraka.

Njemačka spremna poslati oružje iračkim Kurdima


Njemačka je spremna poslati oružje kurdskim snagama sigurnosti na sjeveru Iraka koji se bore protiv džihadista Islamske države, kazali su u srijedu njemački ministri vanjskih poslova i obrane.

Vojna oprema kao što su kacige i sigurnosni prsluci bit će poslani odmah, rekao je ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, dodajući da je Berlin pristao poslati i oružje.

"Možemo zamisliti slanje daljnje oprem, uključivo oružja. Velika Britanija, Italija i Francuska odlučile su poslati takvu opremu i mi smo također spremni to učiniti", rekao je.

"Sva ta oprema ima za cilj pomoći kurdskim snagama sigurnosti da se odupru napadima Islamske države", rekao je.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.