Nova gradonačelnica Siska: "DORH mora procesuirati ugovore bivše vlasti s Hypo bankom!"

Foto: Mate Piškor / Cropix

JEDAN od najvećih poraza HDZ-ovcima na lokalnim izborima 2013. nanijela je Kristina Ikić Baniček. Mnogima se to činilo nemoguće, ali ova 37-godišnja SDP-ovka iz fotelje je izbacila sisačkog šerifa Dinka Pintarića, koji je Siskom upravljao još od 2000. godine. Dan nakon izbora s Kristinom Ikić Baniček razgovarali smo o izazovima koji je čekaju.

Nakon 13 godina uspjeli ste skinuti s trona HDZ-ovog gradonačelnika Siska Dinka Pintarića. Što mislite da je prevagnulo u vašu korist?

Kombinacija zasićenosti Siščana s pasivnom i nesposobnom vlašću i moj predan rad zadnje tri i pol godine. Ja sam u kampanji od trenutka kada sam na neposrednim unutarstranačkim izborima izabrana za predsjednicu SDP-a u Sisku i, iako se to možda ne vidi na nacionalnom nivou, ja sam glavninu posla napravila znatno prije nego što je počela službena kampanja.

U kampanji ste upozoravali da su se uz bivšeg gradonačelnika kroz godine povezivale brojne afere. Kakve kosture očekujete da ćete pronaći u ormarima?

Iako se glavni obrisi afera bivše sisačke vlasti znaju i odnose se na katastrofalne ugovore o gradnji javnih objekata s Hypo bankom, kao i na niz sumnjivih poslovnih poteza u gradskim tvrtkama i sportskim klubovima koje je kontrolirala politika, bojim se da se još puno toga skriva ispod mutne površine. Tek nakon što uđemo u grad i gradske tvrtke i ustanove vidjet ću koliko je zapravo katastrofalno stanje u gradskim financijama i kako je do toga došlo. Ne nadam se dobrim vijestima i ugodnim iznenađenjima.

Sugerirali ste da bi u Sisku moglo biti dosta posla za Državno odvjetništvo, posebno u sklopu afere vezane uz Hypo banku. Što planirate poduzeti na tom planu?

Ja sam preko medija cijelu hrvatsku javnost upoznala s namjerama bivšeg gradonačelnika i Gradskog vijeća da kao zalog daju banci cijeli grad. Državna revizija je napravila analizu tog ugovora i upozorila na kriminalne posljedice. Očekujem da DORH do kraja odradi svoj posao jer znam da je postupak u tijeku.

Kakve reforme planirate provesti u Sisku?

Otvorit ću gradsku upravu prema građanima, voditi proaktivnu politiku prema gospodarstvu i konsolidirati gradske tvrtke i ustanove. Po prvi puta grad će kandidirati projekte za financiranje Europskoj uniji i očekujem da će s vremenom prihod od fondova EU postati stalna stavka u gradskom proračunu.

Grad Sisak je, što se financija tiče, trenutno u nezavidnoj situaciji. Na koji način planirate stabilizirati proračun i otvoriti nova radna mjesta?

Bez uravnoteženja rashodne strane s prihodovnom neće biti moguća realizacija niti jednog razvojnog projekta. Znam da mi je to prva zadaća i učinit ću sve što je potrebno da to osiguram. Poduzetnicima koji su spremni ulagati u južnu industrijsku zonu gdje postoji 30 hektara građevinskog zemljišta za nove projekte dat ću određeni dio gradskog zemljišta za svakog na neodređeno zaposlenog Siščanina.

Spadate među rijetke žene koje predvode SDP-ove lokalne organizacije i jedina ste novoizabrana SDP-ova gradonačelnica. Kako to komentirate? Radi li SDP dovoljno za afirmaciju svojih članica i pruža li im dovoljno prostora za napredovanje?

U SDP-u nikada nisam osjetila da mi netko radi prepreke zato što sam žena niti očekujem neke povlastice. Žene u SDP-u imaju prostora za afirmaciju koliko god su spremne i sposobne same uzeti ga. Nikoga nisam tražila da me afirmira već sam to sama napravila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.