Nova hipoteka: Zaba sjela na Kerumov Joker s novih 24 milijuna eura!

Ilustracija: Pravosudje.hr

OVIH dana Kerumu zaista ne ide. Ne samo da mu je uskoro bivša supruga Anka sjela s hipotekom od 72 milijuna kuna na hotel Marjan, nova hipoteka od 24 milijuna eura legla je prije samo dva tjedna i na trgovački centar Joker u korist Zagrebačke banke koja na istoj nekretnini već ima upisano založno pravo na 45 milijuna eura!

Kad se zbroji, Zaba tereti Keruma za gotovo 70 milijuna eura, i po tome su uvjerljivo najveći vjerovnik! Na drugom mjestu je Hypo banka, koja ima preko 40 milijuna eura hipoteke na Marjanu. Kad se svemu tome pribroji i Ankina hipoteka od gotovo 10 milijuna eura te potraživanja dobavljača za Kerum d.o.o. od nekih 62,5 milijuna kuna, ispada da je splitski gradonačelnik do grla u dugovima. Hipoteka po hipoteka i u čas se skupi nevjerojatnih 130 milijuna eura! Respektabilan je to rezultat s kakvim se malo tko u Hrvatskoj može pohvaliti. Pa sad nek' netko kaže da Kerum nije doktor za novac.

Lakše prodati škver, nego Joker

Što će Franjo Luković, predsjednik Uprave Zabe, u slučaju najgoreg scenarija? Ako Joker završi na dražbi, koliko će dobiti za njega? 70 milijuna eura sigurno neće. Kerum je nedavno pronio glas po Splitu da prodaje Joker kako bi dovršio hotel Marjan. Navodno bi pristao ako netko ponudi 55 milijuna eura. Tko će ponuditi kada Joker ima hipoteku veću od prodajne cijene? Kupac bi trebao preuzeti sve obaveze pa tako i one radi koje su hipoteke upisane. Lakše će se prodati splitski škver, nego Joker. Valjda je to i Luković imao na umu kada je Kerumu davao kredite.

Sada se vidi zašto nije bilo zainteresiranih za Marjan. Tko će platiti i Keruma i banku, sada i Anku, da brojne izvođače ni ne spominjemo? Razmjeri Kerumove katastrofe dosad su naslućivani, ali ovo već više podsjeća na globalnu kataklizmu, nego na još jedan poslovni krah. Ispada da Kerumu za spas više ne bi bio dovoljan ni cijeli jedan splitski gradski proračun, čak ni onaj iz boljih dana.

Crna rupa i u gradskoj blagajni

Nažalost, ova singularnost, tj. crna rupa, prelila se i na gradske financije. Ni tu stanje nije ništa bolje. Što Hajduk (procijenjeni gubitak 200 milijuna kuna), što gradske firme (Promet čeka gubitak spora od 100 milijuna kuna), što deficit u proračunu i gubitak koji se akumulira prethodnih godina, obaveze koje stižu na naplatu i ostale divote poput Spaladium Arene (najmanje 200 milijuna kuna), gurnule su Split u financijsku provaliju iz koje će se teško izvući i puno sposobnija vlast od ovih dosadašnjih. Zapravo, onaj tko dođe u Banovinu nakon rastrošnog Hektora, može se slobodno odmah za glavu uhvatiti. Split će za po godine biti spaljena zemlja. To je ostavština prvog gradonačelnika kojeg su Splićani izravno izbirali. Propao Kerum, propao i grad... 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.