Novi skandal u firmi za uhljebljivanje SDP-ovaca: U APIS-u istraga zbog mobbinga

 Foto: SDLSN

SINIŠA KUHAR, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN), objavio je na internetskim stranicama ovog sindikata tekst u kojem državnu firmu APIS IT optužuje za mobbing. SDLSN je zbog ovog slučaja APIS IT, koji je na glasu kao firma za uhljebljivanje SDP-ovaca, prijavio Inspektoratu rada.
 
> APIS odbacuje sve optužbe i tvrdi da im se podmeće
 
Kuharov tekst sa službenih stranica SDLSN-a prenosimo u cijelosti:
 
"Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) u utorak je nezakonito udaljila s posla predstavnicu radnika u nadzornom odboru ove tvrtke, do okončanja postupka koji se pred sudom vodi zbog uskrate suglasnosti za otkaz skrivljen ponašanjem radnika od strane radničkog vijeća i njegove zamjene sudskom odlukom.
 
Naime, prema stajalištu Vrhovnog suda udaljenje s posla opravdano je jedino u postupku izvanrednog otkaza ugovora o radu, što ovdje nije slučaj.
 
Udaljenjem s radnog mjesta zaposlenicu štite od mobinga
 
Iako se udaljenje obrazlaže nemjerljivom štetom koju je zaposlenica svojim skrivljenim ponašanjem učinila po ugled tvrtke i time ugrozila njeno poslovanje, član uprave APIS IT Denis Hrestak objasnio je predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, kako je stvarni razlog „preventivne naravi“  – sprječavanje podnošenja tužbe za mobing, za koju su čuli da ju udaljena zaposlenica namjerava podići protiv poslodavca te ju stoga više ne žele dovoditi u situaciju da bude mobingirana, čime je potvrdio da stvarno obrazloženje odluke nema veze s njezinom izrekom.  
 
APIS IT je zahtjev za redovni otkaz zbog skrivljenog ponašanja zaposlenice radničkom vijeću uputio zbog dvije donacije od četiri i pet tisuća kuna koje je tvrtka IBM isplatila sindikalnoj podružnici u razdoblju od 2010. do 2012. godine, temeljem zamolbi koje je u ime podružnice uputila upravo udaljena zaposlenica i članica sindikata, a koje ona sama nikad nije preuzela. Ti iznosi su od strane podružnice pred darovateljem pravdani podnošenjem računa troškova prehrane i popisom sudionika sindikalnih druženja.
 
Kako je pojašnjeno predstavnicima Sindikata, APIS IT je o ovome saznao putem anonimnih poruka koje su vodstvu tvrtke upućene prije nekoliko mjeseci i zaključio kako se radi o neprihvatljivoj praksi koja može naštetiti ugledu tvrtke i njegovim „kompleksnim poslovnim odnosima s tvrtkom IBM“ u Hrvatskoj.
 
Za poslodavca je sporno i što su zamolbe za donacijama upućene sa službenog e-mail APIS IT-a, iako je iz njihovog sadržaja razvidno da se radi o zamolbama sindikata, a elektronski potpis svakog djelatnika u e-mail porukama tamo se nalazi po "defaultu".   
 
Predsjednik uprave APIS IT-a, Hrvoje Somun, rekao je da vjeruje kako zaposlenica nije novac uzela za sebe, već doista za sindikat i dodao da se radi o donacijama u gotovom novcu, za koje je upitno na koji se način mogu opravdati u IBM-u i zbog čega bi u toj tvrtci mogli također uslijediti otkazi.
 
Sumnjaju da se radi o kaznenom djelu, ali ne podnose kaznenu prijavu 
 
Međutim, premda APIS IT kao poslodavac drži da opisani događaji možda imaju obilježja kaznenog djela, nisu podnijeli kaznenu prijavu, kao ni postupak izvanrednog, već redovnog otkaza ugovora o radu, koji je „zapeo“ na uskrati suglasnosti od strane radničkog vijeća.
 
Predstavnici sindikalne podružnice u APIS IT-u, pak navode kako se u slučaju donacija sindikatu od strane IBM-a radi o uobičajenoj praksi u poslovnoj zajednici, za koju je rukovodstvo tvrtke znalo, a u kojoj se poslodavce i poslovne partnere traži sredstva za različite oblike aktivnosti i organizirana druženja i pri tome navode „friški“ primjer traženja sponzorstva za „Drugi turnir u malom nogometu za IT cure“ s ciljem osiguranja „što više nagrada za natjecateljice“, a koje je objavljeno i na internom portalu tvrtke.
 
Na sam događaj pokušaja uručivanja odluke o udaljenju s radnog mjesta, u sindikalnoj podružnici gledaju kao na nastavak šikaniranja predstavnice radnika u nadzornom odboru, koju je vodstvo tvrtke uzelo na zub zbog propitivanja visokih troškova službenih poslovnih kartica u inozemstvu, odbijanja provedbe nezakonitih naloga isplate naknade za prijevoz i pomoći radnicima, odnosno postavljanju nezgodnih pitanja na sjednicama nadzornog odbora, zbog čega je i premještena s radnog mjesta šefice računovodstva na mjesto voditeljice skladišta, pri čemu očito nije shvatila poruku koju joj je time uputio poslodavac.
 
Članovi sindikata pitaju se i zašto se pitanje donacija pokreće dvije godine nakon posljednje donacije sindikalnoj podružnici i sumnjaju u to da su anonimne e-mail poruke djelo poslodavca koji „pakira“ nepoćudnoj članici nadzornog odbora.
 
Partijski kružoci
 
Ukazuju i na to da se u APIS IT-u s dolaskom nove šefovske garniture povećao broj zaposlenih koji po struci nisu informatičari, ali su svejedno uhljebljeni na dobro plaćenim radnim mjestima u tvrtci u kojoj po svojoj profesiji ne predstavljaju "core business", zahvaljujući odgovarajućoj članskoj iskaznici ili povezanosti s političkim strukturama izvan i unutar tvrke i dodaju kako takvi kadrovi svoj profesionalni hendikep nadomještaju održavanjem partijskih kružoka. 
 
Kontra konstrukcije o nemjerljivoj šteti poslovnom ugledu tvrtke, odnosno mogućem poremećaju odnosa s IBM-om, govori i činjenica da IBM i dalje poslovno surađuje s APIS IT-om na projektu hrvatske Vlade "e-Građani", koji se temelji na IBM-ovoj „mainframe“ infrastrukturi koja omogućava brži i sigurniji pristup uslugama državne uprave.
 
Za vjerovati je i da tvrtka poput IBM-a u Hrvatskoj djeluje sukladno pozitivnim propisima i dobrim poslovnim običajima te da njezini zaposlenici znaju razliku između sponzorstva i iznude.
 
Sindikat traži provjeru DORH-a i nadzor Inspektorata rada  
 
Zbog svega što se događa u APIS IT-u SDLSN će od Inspektorata rada zatražiti provjeru zakonitosti udaljenja s posla u postupku redovnog otkaza, a od Državnog odvjetništva da utvrdi jesu li se traženjem i isplatom donacija od poslovnih partnera tvrtke stekla obilježja nekog kaznenog djela, je li njihova isplata provedena i evidentirana na zakonit način, postoje li i neki drugi oblici povezanosti između rukovodećih poslovnih struktura APIS IT-a i njihovih poslovnih partnera u Hrvatskoj, ali i slučajeve nezakonitog postupanja i visoke troškove poslovnih kartica na koje je udaljena zaposlenica ukazivala kao šefica računovodstva i  predstavnica radnika u nadzornom odboru te temeljem utvrđenog razraditi kodeks dobre prakse kad su u pitanju traženja donacija od strane sindikalnih podružnica.
 
Sindikat će o svemu obavijestiti i zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba Sandru Švaljek, koja je članica skupštine APIS IT-a, kao i Pučku pravobraniteljicu."
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.