OECD - pomoć nerazvijenim zemljama drastično je pala: Bogati su siromašne ostavili na cjedilu!

NOVO izvješće OECD-a sugerira kako je financijska pomoć koju bogate zemlje pružaju zemljama u razvoju prošle godine pala prvi put nakon 1997. godine, što je prvenstveno posljedica globalne recesije.

Najveći donatori prošle su godine dali 133,5 milijardi eura, što označava pad od 2,7 posto u odnosu na godinu prije. OECD objašnjava kako je to rezultat mjera štednje i kontroliranih proračuna u njegovim zemljama članicama. Pomoć su u najvećoj mjeri smanjile Španjolska, Austrija, Belgija, Grčka i Japan. S druge strane, Švedska je povećala izdavanja za 10, 5 posto, a Njemačka za 5,9 posto.

OECD navodi kako je redukcija razlog velike zabrinutosti, jer dolazi u vrijeme kad je pomoć nerazvijenim zemljama, koje su i same pogođene globalnom krizom, najpotrebnija. "Manjak ove pomoći odrazit će se i na manjoj količini investicija u nerazvijenim zemljama. Ova kriza ne bi se trebala iskorištavati kao izlika za smanjenje doprinosa za razvoj siromašnih zemalja", kazao je šef OECD-a Angel Gurria.

Humanitarna organizacija Oxfam također je osudila smanjenje pomoći, kazavši kako će to mnoge koštati života. "Stotine tisuća siromašnih ostat će bez prijeko potrebnih lijekova, a mnoga djeca bez hrane i mogućnosti školovanja", stoji u izjavi Oxfama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.