Obama: Ne postoji opravdanje za genitalno sakaćenje žena

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Obama koji boravi u službenom posjetu Keniji u nedjelju je osudio još uvijek rasprostranjenu i uvriježenu praksu genitalnog sakaćenja, rekavši da je tretiranje žena poput drugorazrednih građana "loša tradicija", prenosi Guardian.

"Svaka zemlja i svaka kultura imaju svoje tradicije koje su jedinstvene i pomažu u stvaranju njenog identiteta. No, nešto što je dio vaše prošlosti ne mora nužno biti dobro i ne mora definirati budućnost," rekao je.

"U svijetu postoje tradicije ugnjetavanja žena, različite vrste ophođenja i uskraćivanja prilika, muževi tuku supruge, a djeca se ne šalju u školu. Tretiranje žena i djevojaka kao drugorazrednih građana je loša tradicija; ona se mora promijeniti".

Obama je nakon izjave zaslužio gromoglasan pljesak oko pet tisuća okupljenih i dodao: "To vam priječi napredak. Drži vas nazad. Ne postoji opravdanje za seksualne napade i nasilje, ne postoji razlog zbog kojeg bi djevojke morale patiti genitalno sakaćenje, za takvo što nema mjesta u civiliziranom društvu, baš kao i za tjeranje djece u brak. Te tradicije su možda stare stoljećima, ali im nije mjesto u 21. stoljeću."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.