Obama izazvao bijes republikanaca: Obećao 28 posto manje stakleničkih plinova do 2025. godine

Foto: FAH

OBEĆANJA koja je dao Barack Obama u vezi američkih obveza smanjenja emisija plinova s učinkom staklenika izazvala su konsternaciju republikanaca u Kongresu, gdje oni najavljuju borbu protiv novih uredbi o okolišu.

Iznenadna objava Baracka Obame u Pekingu da će Sjedinjene Države između 26 i 28 posto smanjiti svoju emisiju stakleničkih plinova do 2025. u odnosu na 2005., dočekana je kao zloslutna poruka za sljedeće dvije godine kohabitacije s predsjednikom demokratom. Republikanci su pojačali dominaciju u Zastupničkom domu i osvojili većinu u Senatu na izborima 4. studenoga.

"Problem je što predsjednik nastavlja odašiljati poruke koje pokazuju da nema namjeru preusmjeravanja svoje politike", rekao je šef republikanaca u Senatu Mitch McConnell.

Nastavak politike poricanja

"Zabrinjava me dogovor kojeg je zaključio s Kinezima", nastavio je taj moćni senator i dodao da "taj sporazum Kinezima ne određuje niti jednu obvezu tijekom sljedećih 16 godina, dok će uredbe o emisiji ugljika bit na snazi u mojoj i drugim saveznim državama zemlje".

Kina, najveći svjetski onečišćivač, obvezala se da će "oko 2030." zaustaviti rast količine ispuštenih stakleničkih plinova odgovornih za porast temperature, s nakanom da "to ostvari i ranije".

Republikanski senator John Barrasso je istaknuo da se radi o jako lošem dogovoru za Amerikance i jako dobrom za kinesko gospodarstvo i vladu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.