"Obamin rat" dobio ime: Misija protiv IS-a zvat će se "Apsolutna odlučnost"

Foto: FAH

PENTAGON je dao ime svojoj operaciji u Iraku i Siriji koju vodi protiv Islamske države i nazvao je "Apsolutna odlučnost", nakon više od dva mjeseca zračnih napada, rekao je u srijedu glasnogovornik najvišeg američkog vojnog dužnosnika.

"Operacija je nazvana 'Apsolutna odlučnost'", rekao je novinarima Ed Thomas, glasnogovornik generala Martina Dempseya.

Dodao je da je odluka donesena prije nekoliko dana.

Sjedinjene Države su počele 8. kolovoza bombardirati pripadnike Islamske države (IS), najprije u Iraku, a zatim u Siriji.

U utorak i srijedu 18 napada bilo je usmjereno na džihadističke položaje oko grada Kobanija na granici s Turskom.

U Kobaniju ubijeno nekoliko stotina džihadista

Američka vojska vjeruje da je ubila nekoliko stotina džihadista Islamske države u zračnim napadima u i oko Kobanija, rekao je u srijedu glasnogovornik Pentagona.

Povećani broj napada koalicije pod vodstvom SAD-a na taj grad posljednjih dana posljedica je pojačanog djelovanja militanata u regiji, ali unatoč napadima, grad bi i dalje mogao pasti u ruke IS-a, kazao je John Kirby na susretu s novinarima u Washingtonu.

Koalicija je počela u kolovozu bombardirati ciljeve IS-a u Iraku, a na Siriju je napade proširilia u rujnu, u pokušaju da pobijedi militante Islamske države koji drže trećinu sirijskog i iračkog teritorija.

Koordinator međunarodne koalicije, američki umirovljeni general John Allen, kazao je u Washingtonu po povratku iz Iraka, Jordana i Turske da je koalicija složna da je "vojni aspekt važan ali nije dovoljan" kako bi se porazio IS.

Kako je rekao novinarima u State Departmentu, borbe zasad ne daju "ni pobjednika ni pobijeđenog".