Obilježena 23. obljetnica "Gromova"

Foto: udruga2gbr-gromovi.hr

UDRUGA ratnih veterana 2. gardijske brigade "Gromovi" u Sisku je obilježila 23. obljetnicu utemeljenja brigade, koja je tijekom Domovinskog rata uspješno sudjelovala u brojnim obrambenim i oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske.

Kroz tu je brigadu, kako je rečeno na svečanoj akademiji, prošlo 9200 branitelja, 203 ih je poginulo, petorica se još vode kao nestali, a ranjeno ih je bilo 1200.

Predsjednik Udruge umirovljeni pukovnik Željko Čubela rekao je da veterani posebnu pozornost posvećuju upravo spomenu na svoje poginule suborce, a obišli su i sve obitelji poginulih. Izrazio je uvjerenje kako je nužno obaviti reviziju oproštenih ratnih zločina i pokrenuti postupak naknade štete.

Gromovima su obljetnicu čestitali izaslanik predsjednika Republike, general bojnik Drago Matanović, koji je i sam bio zapovjednik brigade, zatim izaslanica ministra branitelja Nevenka Benić, izaslanik Sisačko-moslavačke županije Željko Kardaš, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i drugi gosti među kojima je posebno pozdravljan general Mladen Markač.

U sklopu svečanosti, položeni su vijenci i služena misa za poginule, nestale i umrle branitelje, otvorena je prigodna izložba, održan sat povijesti za učenike osmih razreda osnovnih škola, te organiziran malonogometni i kuglački turnir.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.