Objavljen priručnik za lakše polaganje državne mature iz hrvatskog jezika

Ilustracija: Shutterstock

INSTITUT za hrvatski jezik i jezikoslovlje objavio je novo izdanje priručnika "Hrvatski na maturi" koji maturantima savjetuje kako da se lakše pripreme za polaganje ispita državne mature iz hrvatskoga jezika te učenicima i profesorima daje jasan pregled jezičnih znanja potrebnih za pisanje školskoga eseja.

Autorice izdanja su Lana Hudeček i Milica Mihaljević, a cilj im je bio nastavnicima koji ocjenjuju eseje dati pregled pravila koja ulaze u okvire osnovne pismenosti kojom učenik mora ovladati do kraja srednjoškolskoga školovanja, kako bi što ujednačenije ocijenili jezičnu točnost eseja.

Urednica Marina Čubrić te recenzentica Marijana Horvat su, uz autorice, dugogodišnje suradnice Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja te su dobro upoznate s najčešćim pogreškama koje učenici čine pri pisanju eseja i s njihovim nedoumicama u rješavanju ispita iz hrvatskoga jezika, a niz godina bile su i članice povjerenstva za natjecanje iz hrvatskoga jezika i recenzentice testova, pa će Priručnik će biti koristan i učenicima koji se pripremaju za školsko, županijsko i državno natjecanje iz hrvatskoga jezika, ističe se u obavijesti Instituta.

Iako je priručnik u prvome redu namijenjen učenicima koji se pripremaju za polaganje ispita iz hrvatskoga jezika na državnoj maturi i za pisanje eseja, bit će koristan i svima koji pišu kao kratak podsjetnik na osnovna pravila hrvatskoga standardnog jezika koja se najčešće krše te studentima različitih fakulteta koji slušaju redovite ili izborne kolegije iz hrvatskoga jezika i stručnoga nazivlja, dodaje se.

"Hrvatski na maturi" usklađen je s Hrvatskim pravopisom Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta preporučilo za uporabu u osnovnim i srednjim školama. Za školsku uporabu vrijede rješenja koja se u Hrvatskome pravopisu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje donose kao preporučena i ona se nalaze u priručniku.

Uz tiskano izdanje, objavljuje se i mrežno, na adresi matura.ihjj.hr, gdje će biti dostupno od idućeg tjedna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.