Obračun na splitskom Pravnom fakultetu: Bivšu suprugu Slavena Bilića prijavili da je prodavala ispite?!

ANDRIJANA BILIĆ, bivša supruga Slavena Bilića, asistentica na splitskom Pravnom fakultetu, našla se u središtu neugodnog skandala.

Anonimna kaznena prijava, koja je dospjela i u redakciju Jutarnjeg lista, optužila ju je da je po cijeni od 500 do 1.500 eura prodavala ispite zavisno o ocjeni koja je upisana u indeks! Navode se tri sporna ispita s početka mjeseca rujna, koje je poništio sada već bivši dekan Boris Buklijaš, inače, šef katedre za radno i socijalno pravo, na kojoj je i asistentica Bilić.

Na stranu Bilić stali i Sveučilište i novi dekan

Buklijaš je smatrao da studenti nisu ni polagali ispite pa ih je poništio. Nije ostavio mogućnost žalbe, a nije saslušao ni studente, a ni asistenticu. Čim je početkom listopada došao na čelo Pravnog fakulteta, novi dekan Jozo Čizmić poništio je, pak, Buklijaševu odluku o poništenju ispita. Sve je ispitao i nije utvrdio da je bilo išta sporno. Do istih je saznanja došlo i Sveučilište u postupku nadzora. 

Buklijaš sedam mjeseci pregledavao doktorat svojoj asistentici

O poništenju ispita na Pravnom fakultetu priča se već neko vrijeme i mnogi vide situaciju kao refleks vrlo lošeg odnosa između Buklijaša i Bilić. Kako doznajemo od izvora upućenog u problematiku, pregledavao joj je doktorat punih sedam mjeseci, a da nije bilo obaveze da magistri po starom sustavu moraju doktorirati do početka kolovoza, tko zna što bi bilo s Bilićkinim doktoratom.

"Normalno je da se doktorat pregleda u roku od mjesec, dva dana, a on ga je držao punih sedam i na taj način ju je zaustavio u napredovanju. Mislim da taj antagonizam nije bez razloga. Naime, da Bilićka nije doktorirala, Buklijaš bi naprosto bio nezamjenjiv na splitskom Pravnom fakultetu, jer bi jedino bio dovoljno stručan iz svoje oblasti. Uz Bilićku to više nije tako", kaže Indexov sugovornik. 

Anonimna prijava pala baš uoči promocije Andrijane Bilić u status docenta 

Čini se da anonimna prijava nije bez vraga tek sada poslana na adrese istražnih tijela. U tijeku je, naime, procedura da se asistentica Bilić promovira u status docenta. "To joj svakako neće biti vjetar u leđa", kaže naš izvor. Netko je očito tempirao prijavu kako bi nanio što veću štetu Andrijani Bilić, jer se na Pravnom fakultetu upravo formira Povjerenstvo za ispitivanje uvjeta za status docenta. 

Prijavljen i profesor Klarić jer je utvrdio da je sve bilo u redu sa spornim ispitima?

Osim Bilićke, za prodaju ispita u anonimnoj prijavi optužen je i profesor upravnih znanosti Mirko Klarić, inače, jedan od viđenijih splitskih HDZ-ovaca. U prijavi se tvrdi da je od studenata uzimao boce alkohola i kasnije ih preprodavao, a ispite prodavao za 300 eura?!

"Smiješni su mi ti navodi. Katkada studenti donesu profesorima nekakav poklon da se zahvale, i to je sve", komentirao nam je navode profesor Klarić.

Vrlo je lako moguće da se Klarić našao u anonimnoj prijavi jer je direktno vezan za slučaj kolegice Bilić. Upravo je, naime, on kao prodekan za nastavu ispitao je li sve bilo u redu sa polaganjem spornih ispita.

Dekan: "Radi se o osveti jedne osobe koja nije realizirala svoje planove"

"Sumnjamo da je riječ o osveti jedne osobe koja nije uspjela realizirati svoje planove. Imamo indicije da će uskoro uslijediti i nove prijave protiv još sedam, osam osoba. Optužbe su presmiješne i posve su neutemeljene. Sve smo podrobno ispitali i nije ustanovljeno ništa protuzakonito", komentirao je slučaj dekan Pravnog fakulteta u Splitu Jozo Čizmić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.