Od danas za skidanje dostupna trial verzija Windowsa 8

POČEVŠI od danas Microsoft korisnicima nudi besplatnu probnu verziju nadolazećih Windowsa 8. Novi operativni sustav radit će na tabletima, osobnim i prijenosnim računalima, te se smatra novom prilikom za tehnološkog diva Microsoft, piše Daily Mail.

"Osmica" dostupna u dvije verzije

Tableti i računalna "cloud" tehnologija Gatesovu su viziju "računala na svakom stolu i u svakom domu" učinile poprilično staromodnom, pa će se izlaskom "osmice" ikonski operativni sustav pokušati prilagoditi životu u svijetu mobilnih uređaja i tablet računala.

Windows 8 bit će dostupan u dvije verzije, jednoj koja radi an osobnim i prijenosnim računalima, i novoj verziji za ARM mikroprocesore u tabletima i pametnim telefonima.

Potpuno novo sučelje

Službeni datum izlaska "osmice" još nije objavljen, no očekuje se kako će novi OS biti dostupan negdje na jesen, a Microsoft Office za tablete će biti besplatan, što bi mogla postati nova "it" aplikacija koja će uređaje koji rade na Windowsima 8 postaviti ispred Appleovih uređaja.

U obje verzija "osmica" će imati potpuno novo sučelje, izgled posuđen od onog što u Microsoftu nazivaju "Metro" stilom iz trenutnog softwarea u Windows mobilnim uređajima.

Besplatnu probnu verziju možete skinuti ovdje

Značajka sustava su ikone koje se mogu micati po ekranu, ili pritisnuti radi direktnog ulaska u aplikaciju. Ikone se ažuriraju u realnom vremenu, stoga ćete odmah znati ako dobijete novi email, glasovnu poruku ili obavijest na Facebooku.

Ako se novi format ne svidi korisnicima PC i prijenosnih računala, on se može vratiti na stari izgled samo jednim klikom na miš. Stručnjaci kažu kako objava Windowsa 8 mora biti dobra i skora, jer iako više od 90 posto osobnih računala na svijetu radi na Windowsima, a Microsoft je profitabilan zahvaljujući prodaji uređaja poput Xboxa, prodaja operativnih sustava u stalnom je opadanju.

Microsoft si uz rivale poput Applea i Amazona ne može priuštiti da razočara kupce

Microsoftov pak najljući rival Apple, sa svojim je uspjehom na tržištu tableta na velikom dobitku, s tržišnom kapitalizacijom u iznosu od 535 milijardi dolara, dok je Microsoftova dvostruko manje, te iznosi "svega" 267 milijardi.

Michael Cherry, bivši Microsoftov inženjer koji sada radi u nezavisnoj tvrtki za istraživanje rekao je kako si njegov bivši poslodavac ne može priuštiti da razočara kupce, a ako sada kada tržištem vladaju Appleov iPad i Amazonov Kindle Fire izbaci proizvod s "bugovima", drugu priliku za uspjeh neće imati.

Nova, probna verzija "osmice" za računala koja rade na Intelovim procesorima za skidanje će biti dostupna svima koji to žele, no oni koji ju žele isprobati na AMR tabletima morat će pričekati još koji mjesec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.