Oporba: "Šustar imenovanjem Jokićevih zamjena krši proceduru"

Foto: FAH

MASOVNI lipanjski prosvjed potpore reformi obrazovanja nije omeo ministra na odlasku Predraga Šustara u njenom rušenju. Umjesto Borisa Jokića i radne skupine reformu će voditi povjerenstvo i suvoditelji - Dijana Vican, rektorica zadarskog sveučilišta i profesor s PMF-a Marko Glunčić. Oporba i inicijatori građanskog prosvjeda iz ‘‘Hrvatska može bolje‘‘ optužuju ministra za skandalozno kršenje postojeće Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Šustar brani odluku

U jeku javne rasprave o kurikulumu na portalu e-savjetovanje tehnički ministar opozvane vlade HDZ-a i Mosta potvrdio je imenovanje povjerenstva za provedbu reforme obrazovanja, umjesto strategijom iz 2014. propisano nove ekspertne radne skupine.

‘‘Stav je ove administracije, ove vlade da apsolutno moramo voditi više računa o STEM području. Treba nam jača matematika, jače prirodoslovlje, ali uz to moramo više voditi računa o ostalim područjima. Tako da ćemo imati dva voditelja. Ali to nije sve, imat ćemo ljude koji pokrivaju i gospodarstvo i ukupni društveni razvitak. Poruka je vrlo jednostavna. Ovo je hrvatski nacionalni projekt, to se ponovo mora planirati jer nakon toga ne želimo zamarati ni djecu ni roditelje s permanentnim reformama‘‘, rekao je Šustar.

Reformu obrazovanja tako će nakon kolektivne ostavke Jokićeve radne skupine nastaviti povjerenstvo na čelu s rektoricom Vican i docentom Glunčićem. Oporba u nevjerici. SDP-ova Sabina Glasovac upozorava na kršenje procedure koja kaže, ili nova radna skupina ili nova strategija.

Oporba u šoku

‘‘Meni se čini da je cijela pravna služba ministarstva na godišnjem odmoru, jer ministra Šustara očito nema tko savjetovati kako donositi pravno utemeljene odluke. Ako je već želio imenovati nove ljude, jer je ove doveo do ludila i prisilio ih de facto političkim pritiskom da podnesu ostavke želeći proširiti to tijelo, onda je moga jednostavno na propisan način imenovati novu radnu skupinu. Bilo kakvo povjerenstvo je svojevrsno paratijelo‘‘, govori Glasovac.

Posljednji manevar resornog ministarstva samo je učvrstio stav inicijative ‘‘Hrvatska može bolje‘‘.

‘‘Ono na što cijelo vrijeme upozoravamo da ministar i ministarstvo u ovih šest mjeseci su pokazali potpuni nemar prema obrazovanju i praksu koja pripada nekim prošlim vremenima. Znači, ne poštuju se dokumenti, zakoni, procedure, a da ne govorim o tome da se uopće ne poštuje trenutna pozicija ministra u tehničkoj vladi‘‘.

Kaže Eli Pjaca Plavšić iz inicijative, na krilima koje je diljem zemlje nedavno za obrazovanje ustala građanska Hrvatska. Ta ista javnost svojedobno je burno reagirala na program udruge GROZD, aktualnog šefa HRAST-a Ladislava Ilčića, protiv seksualnog odgoja u školama na ideji spolne i rodne ravnopravnosti te odgovorne spolnosti. A koji je recenzirala i kao državna tajnica hvalila upravo Vican.

Reformu se zaustavlja i vraća na početak

Ranije inače uključena u izradu Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda (HNOS) i Nacionalnog okvirnog kurikuluma koji nisu zaživjeli. HRAST-ovo petljanje u reformu bio je zadnji okidač prije ostavke Jokićeve radne skupine. Stoga u imenovanju povjerenstva Pjaca Plavšić iz ‘‘Hrvatska vidi jasan kontinuitet pokušaja da se ljudi određenih ideoloških svjetonazora pojavljuju na mjestima.

‘‘Dakle, jedna dobra priča koja je imala neki kontinuitet i što je najvažnije podršku javnosti i struke, zaustavlja se da bi se vratilo na neke procese koji toliku podršku nisu imali, nisu bili uspješni niti su u konačnici zaživjeli. Što je u skladu, moram ovdje to reći, s onim što je HDZ izjavio u akcijskom planu nove reformske vlade iz siječnja, ali i predizbornim sučeljavanjima. A to je da će zaustaviti kurikularnu reformu i vratiti proces tamo gdje je stao za ministra Primorca‘‘, rezimira Pjaca Plavšić.

Na kraju dodajmo i zanimljivost da je suvoditelj povjerenstva Glunčić rad Jokićeve skupine kritizirao u notornoj ‘‘Bujici‘‘, ocijenivši da su u šet mjeseci pokušali napraviti ono što razvijene zemlje rade deset godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.