"Osoba bez vjerodostojnosti ne može biti glavni državni odvjetnik"

"TAKVA vrsta komunikacije između Mladena Bajića i Ive Sanadera nije smjela postojati", komentirao je Nikola Kristić, predsjednik Transparency International Hrvatska, SMS poruke koje je glavni državni odvjetnik slao Sanaderu u prosincu 2009. godine, a koje je Index ekskluzivno objavio.

"Ako je to vjerodostojno, mogu samo reći da se radi o transparentnom komuniciranju između glavnog državnog odvjetnika i tada bivšeg premijera, u trenutku kada se o istragama već naveliko govorilo. To nikako nije dobro za Bajića", smatra Kristić.

Poruke koje je Bajić slao Sanaderu ponovno otvaraju pitanja koja su aktualna već godinama: je li Bajićeva pravda selektivna? Cure li tajne informacije o istragama upravo iz ureda glavnog državnog odvjetnika?

"Davanje povlaštenih informacija drugoj strani, koja se tada već istraživala, nikako nije postupanje koje bi mogli pohvaliti. To se apsolutno kosi s funkcioniranjem državnog odvjetništva, sa tajnošću podataka... Kad se sve to stavi na jednu hrpu, nikako ne izgleda dobro za Bajića", kaže Kristić.

Treba li Bajića smijeniti?

Šef TIH-a, međutim, ne želi ulaziti u špekulacije jesu li Bajićevi SMS-ovi Sanaderu dovoljan temelj da kazneno odgovara, da ga se smjeni ili natjera na ostavku. "Prepustimo to struci koja se time bavi", kaže Kristić, ali naglašava da Bajić svakako gubi na vjerodostojnosti.

Otvara se time još jedno pitanje: kako osoba bez vjerodostojnosti uopće može biti glavni državni odvjetnik? "Upravo to. Ako je doista bilo tako, ako je davao povlaštene informacije ili upozoravao nekoga tko je pod istragom, to je nedopustivo. Puno je tu još otvorenih pitanja i mislim da bi se u priču trebale uključiti i institucije koje su iznad DORH-a", kaže Kristić. 



Kregar na Bajićevoj strani

No, za Josipa Kregara, predsjednika saborskog Odbora za pravosuđe, u Bajićevim porukama nema ništa sporno. Štoviše, Kregar smatra kako se protiv Bajića vodi hajka s ciljem da se omete privođenje kraju određenih sudskih procesa.

"Bajić u ovom slučaju komunicira s čovjekom kojeg poznaje, a sadržaj razgovora nama zapravo nije poznat. Iz ovoga što je objavljeno ne vidim indicije nezakonitog ponašanja ili utjecaja na rad državnog odvjetnika", kaže Kregar.

"Ako se ove poruke stave u kontekst svih drugih događaja zadnjih tjedana, to treba interpretirati u smislu otkrivanja Bajića kao čovjeka kojeg treba napadati da bi se spriječio završetak otvorenih procesa pred hrvatskim sudovima", tvrdi Kregar. 

"Trebalo bi s Bajićem porazgovarati o njegovoj funkciji"

Mišljenje Kregarove kolegice iz Odbora za pravosuđe, HNS-ovke Nade Turine Đurić, znatno je drugačije. "Za svaku je osudu činjenica da glavni državni odvjetnik po pitanju procesa koji je u tijeku i kojeg on vodi komunicira s osobom koja je direktno involvirana u proces", kaže Turina Đurić.

"Ukoliko je to istina, onda mi kao država imamo problem, ako se tako nešto može događati, da se nikome ništa ne dogodi. Mislim da bi Bajić to trebao objasniti javnosti, a prije svega onima koji ga biraju na funkciju glavnog državnog odvjetnika", kaže Turina Đurić.

Je li vrijeme da se počne razmišljati o Bajićevoj smjeni ili pozivu na ostavku? "Ne mogu nikoga unaprijed osuditi. Ali ako se pokaže da je to doista tako, onda bi vjerojatno s glavnim državnim odvjetnikom trebalo porazgovarati o njegovoj funkciji", kaže Turina Đurić.

GONG: Očekujemo očitovanje DORH-a

"Kako bi nulta stopa tolerancije protiv korupcije uistinu mogla zaživjeti u javnom diskursu, neophodno je ne samo spriječiti korupciju, nego i jasno i argumentirano odgovoriti na eventualno iskrivljene percepcije. Svaka sumnja u procese pravosudnih istraživanja korupcijskih afera, pa makar se u obliku dokaza pojavila i nekoliko godina nakon događaja, zahtijeva jasno i nedvosmisleno objašnjenje. Očekujemo očitovanje DORH-a", poručili su iz GONG-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.