Ostojić: Mogu, ali neću prekinuti prosvjed u Savskoj

Foto: Hina

PROSVJED branitelja u Savskoj 66 nije prijavljen pa bi mogao biti zabranjen, ali to policija neće učiniti, izjavio je na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, prenosi HRT.

"U Zakonu piše da ministar može prekinuti prosvjed, ali ja neću. Smatram da svatko ima pravo na demokratsko izražavanje. Nemojte da Voltairea moram citirati - do smrti ću se boriti za pravo drugog da iskaže svoje mišljenje ma koliko se s tim mišljenjem ne slagao".

Odluku argumentira presudom suda iz 2013. za Varšavsku ulicu, kojom je potvrđeno pravo na prosvjed i bez prijavljivanja.

"Najvažnije da je prosvjed miran i nenasilan"

"Ne možemo imati dvostruke kriterije. Policija nije rastjerala ni navijače kad su znali prosvjedovati pred zgradom Banovine ili stadiona u Zagrebu. Najvažnije je da je prosvjed miran i nenasilan. Moja je obveza da štitim pravo na izražavanje mišljenja, ma koliko se ja s njime možda ne slagao", rekao je ministar.

Vezano za slučaj Marka Grahovca, utvrđeno je da prosvjednik nije prekršio zakonske odredbe.

"Policija ga je udaljila da prevenira daljnju eskalaciju s prisutnim građanima i prosvjednicima iz Savske", izjavio je Ostojić.

Čudi se da predsjednica nije zatražila sjednicu u institutu u Bavarskoj

Komentirao je i prijedlog Grabar-Kitarović koja je dan ranije poručila kako je ostavka premijera najkonkretniji prijedlog za izlazak Hrvatske iz krize.

"Riječi koje smo čuli na inauguraciji su očito već zaboravljene, vrlo kratko nakon toga", kazao je Ostojić, dodavši kako predsjednica Republike ima pravo u okviru svojih ovlasti tražiti određene stvari. No, potpredsjednik Vlade smatra da su takve poruke nepotrebne ako se radi o interesu Hrvatske.

"Ujutro traženje ostavke, a nakon toga zahtjev za sjednicu Vlade o gospodarskim pitanjima. Čudim se jedino što nije zatražila da se ta sjednica održi u Bavarskoj u nekom institutu", rekao je Ostojić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.