Osuđeni upravitelj bolnice koji je pronevjerio 663.000 kuna bolničkog novca liječnike prozvao glupima

Foto: Nikola Čutuk/Pixsell; Montaža: Index

DAMIR PAHIĆ i dalje je na funkciji sanacijskog upravitelja Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić u Sisku. Nakon što je prošlog tjedna podnio ostavku, pokušali smo doznati tko ga mijenja međutim tajnica Ravnateljstva koja je tek došla s godišnjeg rekla nam je kako od Ministarstva zdravlja još nisu dobili odgovor na njegovu ostavku te da nemaju zamjenika pa Pahić vrši tu dužnost i dalje.

Podsjetimo, Pahić je prošlog tjedna na Županijskom sudu u Zagrebu proglašen krivim za pogodovanje tvrtki njegova sina Alena Pahića, direktora tvrtke DM softver s kojom je Pahić u ime bolnice sklapao poslove i na taj način mu priskrbio dobit od 663.000 kuna.

Pahić je dobio 10 mjeseci zatvora koja su mu zamijenjena s kaznom dobrotvornog rada po principu da za dan zatvora treba odraditi dva sata. To je u prosjeku oko 300 dana, odnosno 600 sati rada. Na taj način ukoliko Pahić bude odrađivao osmosatno radno vrijeme kaznu može odraditi već za dva i pol mjeseca.

Sisački liječnici o njegovim kriminalnim radnjama izvijestili su i ministra zdravlja Sinišu Vargu.

Nakon što su sindikalni povjerenici HLS-a iz OB Sisak uputili dopis ministru zdravlja u kojem ga obavještavaju o kriminalnim radnjama sanacijskog upravitelja Damira Pahića tražeći pomoć, ministar je isti dopis poslao Pahiću i zatražio ga očitovanje.

Međutim Pahić je nakon toga na intranetu sisačke bolnice objavio dopis kojeg su sastavili sindikalni povjerenici za ministra Vargu, a u svom komentaru kolege liječnike pritom nazvao "neučinkovitim i nestručnim" indirektno ih prozivajući glupima.

"Neučinkoviti i nestručni"

"Na uvid svim neučinkovitim i nestručnim poslušnicima sanacijskog upravitelja. U prilogu se dostavlja dopis potpisa od strane sindikalnih povjerenika podružnice HLS-a podružnica Sisak, upućenom ministru zdravlja. Nakon pročitanog dopisa ne mogu, a da ne odam počast velikom umu Alberta Einsteina koji je rekao samo su dvije stvari beskonačne (op.a. svemir i ljudska glupost). Za svemir nisam baš siguran", napisao je Pahić na intranetu bolnice.

Pahić kriv za zloporabu državne dužnosti

Podsjetimo , sudac Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u presudi je rekao da je Pahić kriv jer je tvrtki DM-soft d.o.o. Sisak direktora Alena Pahića omogućio dobivanje poslova u bolnici suprotno Zakonu o javnoj nabavi koju nije proveo, što ej kako je istaknuo, kazneno djelo protiv službene dužnosti.

Turudić je poručio Pahiću da je dobio jako malu kaznu te da je dobro prošao. Istaknuo je kako Sud nema velikih manevarskih mogućnosti pa mu je izrečena jako mala kazna u odnosu na ono što je učinio.

"Ovo je ozbiljno kazneno djelo, no vi ste se nagodili s DORH-om, iako se nadam da će i ova mala kazna biti bar nekakav moralni pokazatelj. Da ste suđeni na ovom sudu bez nagodbi ne bi tako lako prošli", rekao je sudac Turudić u obrazloženju presude na kraju upitavši Pahićevu odvjetnicu odriče li se prava na žalbu.


Međutim Pahićeva odvjetnica rekla je da se ne odriču i da će se žaliti na što je sudac Turudić pobjesnio.

"Ne odričete se prava na žalbu?" Pa što si vi mislite?! Vrijeđate dostojanstvo ovog suda. Zašto ste onda napravili sporazum s DORH-om? Prihvatili ste taj sporazum i sad se sami žalite, pa ovo je nečuveno", vidno uzrujan povikao je Turudić na što je optuženik sa odvjetnicom napustio sudnicu.

Podsjetimo, USKOK Pahića tereti za zloporabu obavljanja dužnosti državne vlasti jer je kao ravnatelj bolnice od 12. siječnja 2006. do 4. srpnja 2011. godine poslove razvoja bolničkog informacijskog sustava dodijelio tvrtki kojoj je direktor njegov sin Alen Pahić. Tereti ga se i da je suprotno Zakonu o javnoj nabavi predmet javne nabave rascjepkao na više cjelina kako bi izbjegao raspisivanje javnog natječaja.

Na taj je način direktnom pogodbom sklopio ugovore s tvrtkom DM-soft d.o.o. Sisak, a prema optužnici takvim je poslovanjem Pahić sinovljevu poduzeću omogućio zaradu od 663.493 kuna. Inače Pahić je svojedobno bio direktor tvrtke DM-soft d.o.o. Sisak te je osobno osmislio informatički program zbog kojeg se sada našao u problemima. On je također bio i osnivač spomenute tvrtke, a kada je 2005. godine izabran za ravnatelja bolnice, tvrtku je prenio na sina Alena koji je postao direktor.

USKOK-u nam nije odgovorio zašto su postigli nagodbu s Pahićem pa ne znamo ni kakva je nagodba osim što je Pahić zahvaljujući njoj dobio samo kaznu dobrotvornog rada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.