Oteti dječak šokirao roditelje zbog izjava o islamistima

Screenshot: CNN

DOPISNICA CNN-a Arwa Damon kaže da je ostala šokirana kada je tijekom intervjua s jednim od dječaka koje je prije četiri mjeseca oteo IS otkrila da ovaj simpatizira svoje otmičare.


Merwan Mohammed Hussein pripovijeda da je bio ''užasnut'' kad su militanti ugrabili njega i njegove školske prijatelje. Otmica se odigrala dok su išli na molitvu u džamiju, a dječaci su držani u ''osnovnoj školi'' pretvorenoj u zatvor, gdje su ih članovi IS-a tukli, podvrgavali električnim šokovima, čak i vješali.

Oni su bili potpuno ''prožeti IS-ovom verzijom Islama,'' rekla je Damon.

Hussein je dopisnici ispričao da se prvo bojao za svoj život, da bi potom shvatio kako IS ne ubija bez diskriminacije, već prvo utvrđuje je li osoba ''nevjernik''.

Djeca su prema izvještaju CNN-a bila prisiljena gledati videozapise dekapitacija, no Hussein kaže da snimke nisu imali svrhu ''poticanja straha'', već da govore ''istinu'' o tome da IS ''ne grabi ljude nasumično na ulici i ubija bez dokaza'' - ''oni to čine samo nevjernicima''.

Upitan što točno misli o IS-u, Hussein je šokirao Damon, svoju majku i sestru rekavši: ''Oni su u pravu''.

''Nakon svega što su učinili oni su u pravu?'', pitala je u nevjerici njegova sestra.

''Zašto? Što to oni čine?'', uzvratio je Hussein, sirijski Kurd, koji je tek na kraju intervjuu priznao da su pojedini borci IS-a loši.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.