Ovaj hrabri trojac je detonirao opasni "zvončić" na krovu bolnice!

Foto: Martina Pauček Šljivak, Index

TRI PIROTEHNIČARA, Jurica Žderić, Davorin Vrankovečki i Mirko Beović, detonirala su zvončić oko 13.45 sati, sve je prošlo dobro. Oni nisu ozlijeđeni, niti je bolnica oštećena. Sa strane je, za svaki slučaj, bila spremna ekipa Hitne pomoći. Opasnosti za pacijente nije bilo.

Na upit je li ga bilo strah, Žderić je za Index rekao da ih strah drži u opreznosti jer kada čovjek izgubi strah postaje neoprezan i nesreće se događaju. "Samo lud čovjek može reći da ga nije strah", rekao nam je Žderić.

Radnici su jutros na krovu dječje bolnice u Klaićevoj pronašli neeksplodirani "zvončić" kojega su morali detonirati pirotehničari jer je ostao zaglavljen u cijevi. Radi se o "zvončiću", zaostalom iz devedesetih godina kada je bombardiran Zagreb.

Zdravko Modrušan, voditelj Službe protueksplozivne zaštite MUP-a, rekao je Indexu kako će cijela akcija potrajati 15-ak minuta, no da su čekali zeleno svjetlo od liječnika koji su u susjednoj zgradi kirurgije imali operaciju. Podsjetio je da je prilikom detonacije 1995. godine smrtno stradao njihov kolega.



"Čim smo bili obaviješteni, poduzeli smo sve mjere, evakuirali smo samo radnike s krova i osoblje iz Mikrobiološkog laboratorija, koji se nalazi ispod zvončića. Ova eksplozivna naprava jako je opasna i nismo je mogli ukloniti jer bi  eksplodirala. Takve je snage da može ubiti čovjeka. I tako nakon 18 godina  osjećamo posljedice rata. Opasnosti za pacijente i osoblje nema, nećemo zaustaviti promet u Klaićevoj.", rekao nam je Modrušan.

Modrušan nam je nakon uspješne detonacije kazao da su zvončić detonirali u 13.47 te da je pričinjena manja materijalna šteta u vidu rupe na krovu. "Nadam se da nismo remetili tijek rada bolnice. Sve je dobro završilo i pozvao bih ovim putem sve ljude da vrate oružje!", rekao je Modrušan. Dodao je kako je ovo bio zadnji dio krova koji je u sanaciji, ostalo su radnici već prije sanirali, no protueksplozivni tim ipak je izvršio pregled cijelog dvorišta. "Bitno je da nije bilo žrtava", rekao je Modrušan.

Mirko Beović, vođa grupe Protueksplozivne zaštite PUZ-a, rekao je da se ovdje radilo o tzv. zvončiću, odnosno KB1 eksplozivnoj napravi koja je dio kazetne bombe i s njim nisu smjeli manipulirati budući da je sredstvo jako opasno.  Apelira  na sve građane da prilikom pronalaska bilo kakve eksplozivne naprave ne postupaju nemarno prema tome ili da ih ne odlažu slučajno nego moraju nazvati 192.  On je vođa tima koji je detonirao zvončić.

"Danas oko 8,55 sati u Klaićevoj ulici, prilikom sanacije krova Klinike za dječje bolesti pronađeno je zaostalo, neeksplodirano, eksplozivno sredstvo. tzv.“zvončić“. Policijski službenici Protueksplozijske  službe izašli su na mjesto događaja te ga osigurali, a u narednih sat vremena u kontroliranim će uvjetima pristupiti uništavanju pronađenog sredstva. Budući da se postupa u strogo kontroliranim uvjetima, molimo Vas da kao predstavnici medija obavijestite građane da se nepotrebno ne uznemiravaju.", rekli su iz zagrebačke policije.

Zagreb napadnut iz osvete

Podsjetimo, Zagreb je bio napadnut 2. i 3. svibnja 1995. od strane i pobunjenih hrvatskih Srba raketnim sustavom "orkan". Bila je to njihova osveta za vojni poraz u akciji "Bljesak".  U raketnom napadu na Zagreb poginulo je šestero civila, 39 ih je teško, a 136 lakše ranjeno.

Prve eksplozije čule su se 2. svibnja u 10,23 sati, kada je nekoliko projektila s kasetnim streljivom, tzv. zvončićima, ispaljeno na gradsko središte. Raketni napad "orkanima" na Zagreb srpski su teroristi nastavili i sutra, 3. svibnja, a projektili su također pali na uže gradsko središte - i to na Dječju bolnicu u Klaićevoj, Dom umirovljenika "Centar", te na dvoranu Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), u kojoj su u tom trenutku vježbali baletani HNK-a, među kojima je bilo i nekoliko stranaca.

Opasnost su bili i mnogobrojni "zvončići", njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.