Padaju temperaturni rekordi, a večeras prije utakmice moguća je tuča

Foto: Goran Perešin, DHMZ

ZORAN VAKULA za Meteo kutak HRT-a piše o ekstremnim vremenskim pojavama - iznimno visokoj temperaturi za doba godine, pa i mjestimičnim olujnim nevremenima. Njih će još više biti danas, ponegdje još i sljedećih dana, tijekom kojih će se vrijeme stubokom promijeniti, piše Vakula.

Najtopliji ovogodišnji dan

Jučerašnji je dan gotovo diljem Hrvatske bio najtopliji u dosadašnjem dijelu 2014. godine. Štoviše na meteorološkoj postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru jučerašnjih najviših 33,9°C prvi je puta izmjereno u povijesti mjerenja na toj postaji od 1. siječnja do 11. lipnja. Naravno poslije je bilo i više temperature, 5. srpnja 1950. godine čak i 40,4°C, ali jučerašnji je dan najraniji tako vruć do sada.

Na splitskom je pak Marjanu pretprošla noć, s najnižom temperaturom zraka od 25,6°C, bila druga najtoplija u povijesti mjerenja do 11. lipnja – više je bilo samo 26,3°C izmjerenih 10./11. lipnja 2003. godine, a i srednja najniža temperatura u razdoblju od 7. do 11. lipnja ove je godine bila rekordno visoka. Noćas je u Splitu ipak bilo malo podnošljivije, uz najnižih 23,8°C, ali ne i u Dubrovniku gdje je najniža temperatura zraka bila čak 27,2°C.

Lokalne nestabilnosti

Osim iznadprosječne topline jučerašnji će dan neki, uglavnom u Dalmaciji i istočnoj Hrvatskoj, pamtiti i po pljuskovima, grmljavini, kratkotrajnom olujnom vjetru pa i po tuči. Danas će jakih vertikalnih razvoja oblaka, u kojem se događaju olujni procesi, osobito biti na zapadu i sjeverozapadu Hrvatske te dijelu Dalmacije. Kratkotrajna mjestimična kiša, često u obliku pljuskova koje će pratiti i grmljavina, gotovo je sigurna kao i prolazno jak, na udare gdjegod i olujan vjetar, a u ovakvim stanjima atmosfere, kada na odviše zagrijanu podlogu dođe vlažan zrak, i tuča je gotovo uobičajena. No njezinu pojavu mjesta i vremena padanja iznimno je teško prognozirati, često i samo poneki sat unaprijed, unatoč kvalitetnim i čestim satelitskim i radarskim slikama. Uvjeti postoje, pa želimo li izbjeći nevolje, valja nam češće nego inače pogledavati u nebo i skloniti se s otvorenog u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, osobito tijekom vidljivog dijela dana.


Vrijeme tijekom utakmice

Navečer i tijekom noći atmosfera neće biti tako nestabilna kao poslijepodne. U većini Hrvatske velika je vjerojatnost suha vremena, a povećana mogućnost za sporadičnu kišu postoji ponajprije u Posavini, Banovini i Lici. Temperatura zraka bit će uglavnom između 22 i 27°C. No, prije utakmice moguća je tuča.

U Sao Paulu tijekom utakmice gotovo sigurno neće pasti kiša, barem prema prognozama ekspertne grupe meteorologa DHMZ-a, u kojoj su Dragoslav Dragojlović, Lovro Kalin i Krunoslav Mikec, koji već tjednima surađuju sa stožerom naše nogometne reprezentacije. Temperatura zraka bit će oko 22°C na početku utakmice te oko 20°C na njezinu kraju, uz relativnu vlagu oko 70%. Ništa neobično, moglo bi se čak reći i idealno, u odnosu na ono kakvo je najčešće u Manausu, gdje naši nogometaši igraju sljedeću utakmicu. Pad temperature.

Kiša

A do nje će nam diljem Hrvatske biti zamjetno svježije nego što je bilo prošlih dana i danas. Već sutra će nam biti manje toplo nego danas, ali još uvijek vruće na Jadranu i unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Tijekom vikenda će gotovo diljem Hrvatske biti ispod 30°C, a od nedjelje do četvrtka u mnogim krajevima unutrašnjosti čak ispod 25°C! Pritom će biti i jakog vjetra, na sjevernom Jadranu vrlo vjerojatno i olujne bure, te povremene mjestimične kiše.

Vrućina, grmljavina i pljuskovi! Pravo osvježenje stiže tek za vikend

Danas se očekuje pretežno sunčano i vruće vrijeme. Sredinom dana, a posebno poslijepodne, ponegdje je moguć jači razvoj oblaka te pljuskovi i grmljavina, osobito u sjeverozapadnim i zapadnim područjima. Lokalno je moguće i nevrijeme. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu ujutro te ponovno navečer mjestimice će zapuhati umjerena bura, a sredinom dana i poslijepodne zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom će se kretati od 30 do 35 Celzijevih stupnjeva.



U petak će u unutrašnjosti  biti djelomice sunčano i manje toplo. Povremeno su mogući pljuskovi i grmljavina u noći i prijepodne te osobito u drugome dijelu dana. Na Jadranu će biti većinom sunčano, no poslijepodne mjestimice pljuskovi i grmljavina, ponajprije na sjevernom dijelu. Vjetar će biti uglavnom slab, ponegdje umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni.

Na Jadranu će puhati slaba i umjerena bura, u Dalmaciji sredinom dana i poslijepodne jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža temperatura kretat će se između 15 i 21, a na Jadranu između 21 i 26 Celzijevih stupnjeva. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 24 do 29, na Jadranu od 29 do 34 Celzijeva stupnja.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje. Tako velika opasnost od toplinskog vala danas očekuje Knin, Rijeku, Split i Dubrovnik, dok je umjerena opasnost izdana za Osijek, Zagreb, Karlovac i Gospić. U petak za sva ta područja izdano upozorenje umjerene opasnosti od toplinskog vala.



Temperature će zbog češćih pljuskova za vikend i početkom idućeg tjedna pasti i više od 10 Celzijevih stupnjeva. Tako će se primjerice Zagreb nakon nekoliko dana temperatura iznad 30, "ohladiti" na 22 Celzijeva stupnja, dok se u utorak očekuje dnevni maksimum do 17 Celzijevih stupnjeva.

Sličan pad temperature očekuje i ostatak Hrvatske, a iako će i dalje biti ugodno toplo, češće su mogući pljuskovi i grmljavina.

Vrijeme će idućih dana u unutrašnjosti biti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Očekuju se povremena kiša te lokalni pljuskovi i grmljavina, i to od petka poslijepodne pa do kraja razdoblja. U dane vikenda oborine ponajprije u gorskim krajevima mogu biti obilnije.

Postupno će biti hladnije. Na Jadranu će u petak biti pretežno sunčano i vruće. Sredinom dana i poslijepodne očekuju se lokalni pljuskovi i grmljavina, ponajprije u Istri. U dane vikenda bit će djelomice sunčano uz povremenu kišu te lokalne pljuskove i grmljavinu. Zapuhat će bura. U nedjelju će biti malo svježije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.