Pahor: Njemačka korporativna kultura služi nam kao uzor

Foto: FAH

NJEMAČKI savezni predsjednik Joachim Gauck stigao je u utorak u službeni dvodnevni posjet Sloveniji, gdje se sastao sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, a obojica su se nakon susreta složili da su politički i gospodarski odnosi dviju država izvrsni.

Pahor je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ljubljani rekao da Gauckovim posjetom jača i dobiva na značenju "strateško partnerstvo" Njemačke i Slovenije i da do posjeta dolazi kad Slovenija izlazi iz krize i započinje gospodarski oporavak.

Pahor: Njemačka je uzor

"I u Sloveniji želimo imati korporativnu kulturu kakva je u Njemačkoj", kazao je Pahor, dodavši da Slovenija ima dobra iskustva s njemačkim investitorima koja u toj državi vide strateške prilike.

U njemačko-slovenskim razgovorima bilo je riječi o prilikama u susjednim zemljama, gdje je iskazana bliskost pogleda.

Politički i gospodarski odnosi Slovenije i Njemačke po riječima Gaucka izvrsni su, a obje zemlje dijele slična mišljenja u u pogledima na stanje u svijetu, posebno kad je riječ o zapadnom Balkanu.

Gauck: Podupiremo slovenske reforme

Gauck je dodao da je od Pahora čuo realističke i optimističke najave o gospodarskom oporavku Slovenije te planove o daljnoj fiskalnoj konsolidaciji, gospodarskoj transformaciji te privatizaciji državnih tvrtki, pri čemu Njemačka podupire slovensku stranu u reformama koje provodi.

Njemačka je jedan od vodećih investitora u slovenska poduzeća, a trenutačno je Deutsche Telekom zainteresiran za sudjelovanje u privatizaciji slovenskog nacionalnog operatera, gdje se njemački partner smatra favoritom u privatizaciji Telekoma Slovenije.

Njemačka je prvi trgovački partner Slovenije. Prema podatku državnog statističkog zavoda, lanjska robna razmjena u oba pravca iznosila je rekordnih 8,69 milijardi eura, od čega je slovenski izvoz u Njemačku činio 4,44 milijarde.

Njemački predsjednik dobio najviše slovensko odličje


Pahor je njemačkom predsjedniku uručio odličje za izvanredne zasluge, najviše slovensko odličje namijenjeno stranim državnicima.

Predsjednika Gaucka su prvi dan posjeta Ljubljani odvojeno primili i premijer Miro Cerar te predsjednik parlamenta Milan Brglez.

Njemački predsjendik u srijedu će posjetiti Novu Goricu, Ajdovščinu i Kostanjevicu na Krki.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.