Pahor preuzima dužnost od Tuerka: "Najbolji kad je najteže"

Foto: AFP

DAN nakon prisege za novog predsjednika Slovenije Borut Pahor preuzet će dužnost od svog prethodnika Danila Tuerka i tako početi svoj petogodišnji predsjednički mandat.

Primopredaja dužnosti između Tuerka i Pahora prema protokolu predviđa svečano postrojavanje počasne slovenske vojne ispred Predsjedničke palače. Kao novi vrhovni zapovjednik oružanih snaga Pahor će obaviti svečani pregled, a Tuerk će se od dužnosti oprostiti uz vojne počasti. Pahor, koji je nedavno u drugom krugu dobio potporu 67 posto birača, prisegnuo je jučer u parlamentu za četvrtog šefa države u povijesti Slovenije.

"Prisežem da ću poštovati ustavni poredak, upravljati po svojoj savjesti i da ću najbolje što mogu raditi na dobrobit Slovenije", obvezao se novi predsjednik.

Pahor se u prvom obraćanju samo dotakao vanjske politike, istaknuvši potrebu dobrih i prijateljskih odnosa sa svim susjedima. Pod geslom "najbolji kad je najteže" većinu nastupnog govora posvetio je teškoj krizi u zemlji, zaključivši da je izlazak iz nje u rukama samih Slovenaca.

Oko tisuću građana za to je vrijeme na ulicama Ljubljane mirno prosvjedovalo u sklopu umjetničke inicijative kako bi upozorili na promjenu paradigme u kulturi i politici: "Naša država koja bi trebala biti po prvoj i drugoj točci ustava pravna, demokratska i socijalna nije više, ona je umrla, pa smo mi zato ovdje."
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.