"Pakt iz ulice Nazareno je mrtav", Berlusconi prekinuo savezništvo s Renzijem

Foto: FAH

TALIJANSKI premijer Matteo Renzi izgubio je važnog saveznika u srijedu nakon što je stranka desnog centra Forza Italia Silvija Berlusconija objavila da prekida pogodbu s njim o institucionalnim i ustavnim reformama.

Izmjena pravila glasanja čiji je cilj zajamčiti izbor jasnog pobjednika na izborima te stabilnija vlada Renzijevi su prioriteti otkatko je postao čelnik vladajuće Demokratske stranke 2013. Želi ukinuti i senat, kako bi parlament postao jednodoman te da bi se donošenje zakona pojednostavnilo.

Dosad se u nastojanju da provede navedene reforme oslanjao na savez s bivšim talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem.

Sporovi oko predsjednika države

Forza Italija kaže da je Renzi prekinuo savez jer se nije konzultirao s njezinim čelništvom o izboru ustavnoga suca Sergija Mattarelle za predsjednika države. Mattarellu su članovi parlamenta izabrali u subotu, no on nije dobio glasove Forza Italije.

Promatrači smatraju da je Renzi ostvario veliku političku pobjedu ujedinivši vlastitu Demokratsku stranku kada je posrijedi izbor Mattarelle koji je glatko dobio najviše glasova zastupnika. Istodobno je doveo u opasnost Berlusconijevu potporu institucionalnim reformama o kojima parlament tek treba odlučivati.

Berlusconijeva potpora bila je zajamčena u studenome takozvanim Paktom iz ulice Nazareno, nazvanom po ulici u kojoj se nalazi sjedište Renzijeve stranke. Ondje se Renzi prvi put sastao sa 78-godišnjim medijskim magnatom s kojim je planirao provesti izbornu reformu. Davna Berlusconijeva želja je preuzimanje najuglednije dužnosti u talijanskoj politici, one predsjednika države.

"Pakt iz ulice Nazareno je mrtav"

"Pakt iz ulice Nazareno je gotov, mrtav, prekinut", rekao je u srijedu nakon sastanka članova stranke Berlusconijev politički savjetnik Giovanni Toti. Naknadno je Forza Italia objavila službeno priopćenje u kojemu stoji da će, s obzirom na to da je pogodba otpala, odsad odluke o Renzijevim prijedlozima reformi donositi pojedinačno.

No s obzirom na to da je talijanska politička scena oduvijek konfuzna, Berlusconi bi, piše Reuters mogao promijeniti mišljenje i nastaviti podupirati Renzija, ali bi njegova stranka, koja se otprije protivila savezu s Renzijem, mogla odlučiti ne slijediti Berlusconijeve naputke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.