Pala nagodba: Bajićevom jokeru iz Lore 10 godina zatvora za ubojstvo

Foto: Dragan Čolić, Index

PETAR NOVAKOVIĆ, Bajićev joker iz Lore, pristao je na nagodbu sa Županijskim državnim odvjetništvom u Splitu i kaznu od 10 godina zatvora za ubojstvo gazde Ilije Babića. Proljetos ga je ubio pijan bajunetom pred svojom kućom u Broćancu jer mu je opsovao majku. Novakoviću je nakon ubojstva izmjereno više od dva promila alkohola. Nije se dugo zadržao u istražnom zatvoru. Pušten je nakon svega par dana. Nakon današnje nagodbe odveli su ga u zatvor na Bilicama.

Kako je Bajić strpao Srbe u Loru

Novaković je svojedobno poslužio Mladenu Bajiću da pokrene istragu protiv 44 osobe srpske nacionalnosti. Među njima je bilo čak i pravoslavnih svećenika. 

Bajić ih je gonio za oružanu pobunu. Sumnjao je, naime, da osumnjičenici ustrojavaju paramilitarnu organizaciju s ciljem priključenja kaštelanskog zaleđa SAO Krajini. 

Novaković je dao iskaz na nekoliko stranica u kojem je vrlo detaljno opisao što tko od osumnjičenika ima od osobnog naoružanja i sredstava veze. Iskaz djeluje posve nevjerojatno, budući da je vrlo detaljan i, reklo bi se, nadasve stručan. Tako je, među ostalim, navedeno i da osumnjičenici posjeduju najnovije tipove puškomitraljeza.

Zadivljuje moć zapažanja građevinskog radnika koji kao da je prošao obuku u najelitnijim vojnim postrojbama. Nema što Novaković nije nabrojio.

Premda pretragom kuća osumnjičenika nije nađen ni metak, premda osim Novakovićevog iskaza nije bilo apsolutno nikakvih dokaza i indicija, većina osumnjičenika potrpana je u Loru. Dvojica živi nisu izašli. Postupak je obustavljen tek odlukom Vrhovnog suda. Bajić je do kraja ustrajavao u progonu, premda nije imao ništa drugo do Novakovićevog iskaza. I sam Novaković odrekao se tog iskaza. Novinarima banjalučke Extre ustvrdio je da je samo potpisao već pripremljenu izjavu.

Novo doba, novi odnosi: Osumnjičenici postali žrtve, policajci osumnjičenici

Premda je upravo Mladen Bajić bio tužitelj koji je Srbe progonio temeljem izmišljenog iskaza, promjenom vlasti i političkih okolnosti, glavni državni odvjetnik spretno je zamijenio bandiru i našao se na posve drugoj strani. 

Sada su mu nekadašnji osumnjičenici postali žrtve, a nekadašnji suradnici iz Vojne policije osumnjičenici. Mračna tajna glavnog državnog odvjetnika većinu medija nikada nije zainteresirala. Radije su se bavili sucem Lozinom i šefom stožera za obranu optuženika, danas aktualnim izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije Igorom Štimcem i sličnim folklorom.

Što bi bilo s Bajićem da nije postao glavni državni odvjetnik?

Kao da se zaboravilo, kad se sve ogoli, ostaje činjenica da ti ljudi i nisu trebali biti dovedeni u Loru jer je iskaz koji ih je teretio bio krajnje nevjerodostojan. Zapravo, da nije bilo Novakovićevog iskaza, ne bi bilo ni Bajićevog postupka. I obratno. Dilema je na razini kokoške i jajeta. Ostaje samo da se ispitaju motivi Mladena Bajića za takvo postupanje. Kao što su kasniji slučajevi pokazali, uvijek se nastojao potvrditi kada je za to postojala potreba. Za SDP i Račana odmah je izvukao Loru i optužbu protiv vojnih policajaca. Vjerojatno je prešutio da je on gonio ljude koji su zaglavili u Lori. Možda ostaje na kraju tek pitanje. Što bi bilo s Bajićem da nije postao glavni državni odvjetnik? 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.