Papa potpisao: Odlazi biskup Milovan koji se usprotivio da se samostan u Dajli preda Talijanima

I SLUŽBENO je potvrđeno kako je Papa Benedikt XVI. prihvatio ostavku mons. Ivana Milovana od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom. Kako je objavila IKA sve je obavljeno u skladu s odredbom kanona 401 § 2 Zakonika kanonskoga prava. Informativna katolička agencija pozvala se u informaciji na obavijest otpravnika poslova Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Maura Lallia. 

Umjesto Milovana imenovan je mons. Dražen Kutleša, dosadašnji biskup koadjutor istoimene biskupije.

> "Papa je narušio suverenitet Hrvatske!"

Podsjetimo kako se dugo vodio "crkveni rat" za bogatstvo koje leži u župi Dajla, a listopadu prošle godine papa Benedikt XVI. imenovao je msgr. Dražena Kutlešu biskupom koadjutorom Porečko-pulske biskupije, što su mnogi protumačili kao uvodom u smjenu biskupa Milovana.  Naime, Kutleša je bio pomoćni biskup s posebnim ovlastima za slučaj Dajla.

Valja naglasiti kako se biskup Ivan Milovan javno usprotivio Vatikanu u slučaju predaje te župe talijanskim benediktincima. Papa je tada samostan vrijedan 30 milijuna eura, dao benediktincima odnosno zatražio obeštećenje ukoliko im Hrvatska crkva ne želi predati samostan i zemljište oko njega kojega te je tako poništio odluku hrvatskog suda.

U posebnoj komisiji koju je Papa oformio kako bi donijela odluku o samostanu bio je i kardinali Josip Bozanić koji je također dao svoj pristanak i potpisao odluku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.