Pariz uveo ograničenje na iznos najma stanova

Foto: Yann Caradec/Flickr

U PARIZU od subote vrijede novi zakoni koji ograničavaju iznose za najam stanova, javlja France 24. Zakon je dio širih (ALUR) reformi čiji je cilj reforma stambene politike. Riječ je ujedno i o ispunjenju jednog od predizbornih zavjeta francuskog predsjednika Hollandea.

Zakon je zasad primijenjen isključivo u Parizu, dok vlada ostalim gradovima nudi priliku da mjere usvoje prema nahođenju.

> Berlin uveo ograničenje na iznos najma stanova

Pariška policija je utvrdila maksimalni iznos rente – u eurima po kvadratnom metru – temeljen na datumu izgradnje objekta i njegovoj lokaciji. Procjenjuje se da će mjere rezultirati pojeftinjenjem najma u 60,000 stambenih jedinica, ali i poskupjeti za njih oko 25,500, navodi poslovni dnevnik Les Echos.

Potez suočen s žestokom kritikom stanodavaca

Prema ispitivanju javnog mijenja iz lipnja, ograničenje iznosa najma podržava 75 posto ispitanih Francuza, iako mjere izazivaju žestoku kritiku stanodavaca.

Francuska Nacionalna federacija posjednika (FNAIM) kaže da je zakon "stegnuo" tržište i da će potencijalne kupce odvratiti od ulaganja, najavljena je i mogućnost tužbe Državnom vijeću.

Otpor pružaju i lokalne vlasti u gradu Lille, gdje dužnosnici odbijaju dati podatke o zgradama potrebne za procjenu gornje granice najma.

Zakon su trenutačno spremna primijeniti tek dva druga grada, La Rochelle i Grenoble.

"Stanarina je u Francuskoj 50 posto skuplja nego u Njemačkoj, to je teret za obitelji i ograničenje za kupovnu moć," rekao je gradonačelnik Grenoblea Eric Piolle.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.