"Patriotski" potez francuskog predsjedničkog kandidata: Bogataši će plaćati 75 posto poreza?

SOCIJALISTIČKI predsjednički kandidat na nadolazećim izborima u Francuskoj, Francois Hollande, zaoštrio je svoj "napad" na bogate tvrdnjom da bi oni koji imaju primanja veća od milijun eura godišnje trebali plaćati porez od čak 75 posto, javlja BBC.

U jučerašnjem intervjuu na nacionalnoj televiziji trenutno vodeći predsjednički kandidat obećao je kako će ukinuti milijarde eura poreznih olakšica donesenih od strane aktualnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a koje idu u prilog bogatima.

"Za sve one koji godišnje zarađuju više od milijun eura, stopa poreza trebala bi biti 75 posto, budući da je danas u Francuskoj gotovo nemoguće imati tolika primanja", izjavio je u intervjuu.

U utorak, tijekom posjete godišnjem francuskom poljoprivrednom sajmu izjavio je kako novi porezi označavaju nužni "patriotski čin" i šalju poruku o društvenoj koheziji. Prema njegovom mišljenju, plaćanje većih poreza od strane bogatih je patriotski čin koji će pomoći zemlji da se ponovno vrati na svoje noge.

Kritike sa svih strana: Zašto im ne bi uzeli sve?

Prijedlog poreza od 75 posto naišao je na žestoke kritike od strane Hollandeovih političkih protivnika. Ministar vanjskih poslova Alain Juppe ovu je odluku ocijenio kao "fiskalnu konfiskaciju", dok je trećeplasirana u predsjedničkoj kampanji Marine Le Pen, sarkastično upitala: Zašto ne bismo jednostavno podigli stopu poreza na 100 posto?

Čeka se obračun Sarkozy-Hollande

Trenutno vodeći dvojac u predsjedničkoj kampanji, Francios Hollande i aktualni predsjednik Nicolas Sarkozy, trebali bi se izravno boriti za mjesto na čelu države 6. svibnja, nakon što svi ostali kandidati budu eliminirani u prvom krugu izbora 22. travnja.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja Sarkozy je uspio smanjiti razliku za vodećim Hollandeom, prepolovivši njegovu prednost na 3,5 posto u samo tjedan dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.