Pejnović potvrdio prodaju 25 posto dionica HEP-a, najavio novi tender za HPB

Foto: Hina

HRVATSKA će do kraja godine putem inicijalne javne ponude (IPO) prodati 25 posto dionica Hrvatske Elektroprivrede, potvrdio je za Bloomberg predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović.

Pejnović je u intervjuu održanom 14. travnja u Zagrebu rekao da Vlada od IPO-a očekuje između dvije i tri milijarde kuna koje će reinvestirati u tvrtku i koje će HEP-u omogućiti akviziciju imovine u Sloveniji, Crnoj Gori i BiH.

> Vrdoljak: Imenovat ćemo savjetnika za prodaju HEP-a

"HEP je prošle godine imao dobre rezultate i sad je važno da tvrtku okrenemo prema razvoju na domaćem i regionalnom tržištu," rekao je Pejnović i dodao da su interes za IPO pokazale investicijske banke u Sjedinjenim Državama i Europi. Hrvatska je kao savjetnike za prodaju dionica unajmila stručnjake iz Morgan Stanleya, Zagrebačke banke i ruskog Sberbanka.

Novi tender za HPB

Predstojnik je u razgovoru najavio novi tender za Hrvatsku poštansku banku, zadnju veliku banku u državnom vlasništvu, rekavši da bi se s prodajom moglo krenuti "već u lipnju".

"Posljednji put kad smo prodavali HPB mi smo ciljali na punjenje proračuna, ali prodaja nije krenula dobro jer banka nije bila dovoljno kapitalizirana," rekao je 61-godišnji Pejnović. "Ovoj put bi trebali biti zadovoljni s povećanjem kapitala".


HPB treba dodatni kapital u iznosu između 550 i 800 milijuna kuna, a u tenderu će moći sudjelovati i državne tvrtke.

Pejnović je podsjetio da Hrvatska traži investitore u Petrokemiju i da razmišlja o zamjeni postojećih dugova za vlasništvo u tvrtci. Najveći kreditor Petrokemije je INA čije su dionice u posljednja dva dana porasle za 5.5 posto. 

"Vlada traži investitore s dugoročnim interesom u tvrtku i regiju, kakvi su proizvođači plina," rekao je predstojnik i najavio nastavak prodaje hotela u državnom vlasništvu i druge imovine povezane s turizmom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.