Peratović: Da nisam napadača primio za međunožje, zadavio bi me

Foto: FaH, Facebook

ISTRAŽIVAČKI novinar Željko Peratović tijekom svog gostovanja u emisiji "Novi dan" N1 televizije komentirao je nedavni napad u kojem je zadobio teške tjelesne ozljede. Peratovića su napala trojica mušaraca u njegovom domu u Luci Pokupskoj kraj Karlovca, a u najnovijem intervjuu izrazio je svoje sumnje da iza napada stoje "krugovi kojima se sudi u Njemačkoj".

Intervju za N1 prenosimo u cjelosti:

Dobitnik ste nagrade za istraživačkog novinara HND-a, a nedavno ste napadnuti u svom domu. Kako to komentirate?


Dobio sam nagradu za istraživanje o događajima koji se sada procesuiraju u Munchenu, o ubojstvima UDBE. Neposredno prije napada razgovarao sam s čovjekom koji mi je prije bio izvor koji je njemačkom veleposlanstvu poslao dopis o tim događajima. On je bio oduševljen što sam ga kontaktirao. Kasnije mi se javio da ima slabo srce i da su mu doktori savjetovali da se okani stresnih situacija. Nakon toga sam otišao na selo gdje se dogodio napad. Ovo je zasad okarakterizirano kao pokušaj nanošenja teških ozljeda. Udaren sam u predjelu čela oštrim predmetom, nakon toga sam davljen.

Prvi put sam se nakon rata izravno suočio sa smrću. Da nisam jednog od napadača primio za međunožje on bi me zadavio. Ja sam bio na podu. Bila su trojica napadača, od čega su me dvojica tukli. Riječ je o lokalnim propalim slučajevima. Oni su došli iz Karlovca. Nikakav neposredan povod za taj napad nije postojao. Netko ih je poslao, policija je intervenirala traljavo. Očekujete da će ih netko zaustaviti. Oni su otišli u lokalnu birtiju slaviti i tamo su bili iduća dva-tri sata, a policija nije osigurala ni bolnicu u kojoj sam bio. Ne može čovjek cijeli život biti žrtva, to je strašno ponižavajuće. Ja sam i 1999. napadnut u pola bijelog dana. Taj i ovaj napad, to su rijetki napadači na novinare koji su uhićeni. Ovi sada su pušteni da se brane sa slobode. Ovdje moraš biti i policajac i tužitelj da bi postigao pravdu.



Mislite li da je ovaj napad naručen?

Pretpostavljam da postoje naručitelji jer se nisam nalazio na javnom mjestu da su mogli imati neki drugi povod. Jedan od njih je uhićen ujutro. Nađeni su svi materijalni tragovi. Jedan od njih se krio u mjestu. Oni su se vratili nazad i razbili mi auto dok sam ja bio u bolnici. Ne znam je li policija djelovala u sprezi s nekim tko je naručio napad, policija mora osigurati mjesto događaja. Počinitelji su tri sata bili kilometar dalje od mjesta događaja. Pretpostavljam da je napad naručen. Napadači su se tu osjećali sigurno. Mislim da je to povezano s krugovima kojima se sudi u Njemačkoj. Meni je jedan od optuženika Josip Perković još 1998. prijetio da će me ubiti. Kasnije me napao Munib Suljić. Neki od svjedoka su govorili o meni na suđenju, dobivam informaciju da se nalazim na popisu svjedoka.

Na kojim temama trenutno radite?


Trenutno radim na temama suđenja u Munchenu i ubojstvu Milana Levara i mislim da su te dvije teme povezane. Na moj napad nitko nije reagirao od vlasti. Jedino gradonačelnik Karlovca mi je izrazio želju za ozdravljenjem i prenio pozdrave Tomislava Karamarka s kojim sam ja često bio u sukobu. Njemu sigurno ne odgovara da me se napada.

Kako analizirate suđenju u Munchenu i kako bi to suđenje moglo završiti?


To je velika stvar i za njemačko pravosuđe, ali će se odraziti i na geopolitičku situaciju ovdje. I Beograd je dobio zahtjev da otvori arhivu. Kolikogod je nama to teško pratiti, svaki dan je neki novi svjedok. Mislim da će sud napraviti veliki posao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.