Perković izručen Njemačkoj!

Foto: Grgur Zucko/Pixsell, Hina

JOSIP PERKOVIĆ poletio je u 13,53 sati zrakoplovom Lufthanse za Njemačku kojoj ga je Hrvatska predala temeljem europskog uhidbenog naloga zbog povezanosti s ubojstvom političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Zrakoplov Lufthanse u koji je ukrcan Perković sletio je 14.45 sati u Muenchen, objavljeno je na internetskim stranicama zračne luke Franza Josefa Straussa.

Oko 13,10 sati bivši šef jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi doveden je automobilom u pratnji policijskog vozila do zrakoplova Lufthanse te ukrcan na let za Muenchen. S Perkovićem u zrakoplovu su i pripadnici njemačke policije koji su jučer stigli u Hrvatsku.



Perkovićev odlazak na suđenje u Njemačku popratili su brojni novinari i snimateljske ekipe. Zrakoplov je poletio sa zakašnjenjem od 23 minute.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo zakazao je konferenciju za novinare u 15 sati u svojem odvjetničkom uredu.

"Policija je po Perkovića došla negdje oko 10 sati i odvela ga u nepoznato, a do mene su stigle neslužbene informacije da bi ga hrvatska policija njemačkim kolegama mogla predati poslijepodne u zagrebačkoj Zračnoj luci odakle bi redovnom Lufthansinom linijom otputovao u Muenchen", kazao je Hini Nobilo nakon što je Perkovića odvela policija iz njegova doma..

U Njemačkoj će Perkovićevu obranu preuzeti minhenski odvjetnik Sepp Jorg Zoglmann. Nobilo je kazao da će i on za nekoliko dana otputovati u Njemačku s dokaznim materijalima i pridružiti se obrani Perkovića, kojega njemačko pravosuđe traži zbog upletenosti u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u blizini Muenchena.


U policiji se za sada ne mogu dobiti nikakve informacije o Perkovićevom izručenju.

To je izručenje, nakon pravomoćne odluke Vrhovnog suda, mogao zaustaviti samo Ustavni sud kojemu se Nobilo žalio tvrdeći da su njegovom branjeniku u postupku odlučivanja o europskom uhidbenom nalogu prekršena ljudska prava. No, Sud je odbio žalbu!

"Ustavni sud Republike Hrvatske održao je 24. siječnja 2014. sjednicu na kojoj je odlučivao o ustavnoj tužbi hrvatskog državljanina Josipa Perkovića iz Zagreba, podnesenoj 22. siječnja 2014. zbog povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda zajamčenih Ustavom koje su podnositelju, prema njegovim tvrdnjama, učinjene rješenjem Vrhovnog suda u Zagrebu broj: Kž- eun-2/14-5 od 17. siječnja 2014. i rješenjem Županijskog suda u Zagrebu, poslovni broj: KV-EUN-2/2014 od 8. siječnja 2014. Postupak pred nadležnim sudovima vodio se radi izvršenja europskog uhidbenog naloga (EUN).  Ustavni sud Republike Hrvatske donio je odluku kojom se ustavna tužba odbija.  Odluka je donesena jednoglasno, uz izuzeće suca Davora Krapca na njegovu inicijativu. Odluka će biti objavljena u "Narodnim novinama" i na internetskoj stranici Ustavnog suda Republike Hrvatske. ", objavljeno je na stranicama Ustavnog suda.

U subotu pred sutkinjom

Bivši dužnosnik jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković, koji je u petak iz Zagreba prevezen u Muenchen, u subotu će biti izveden pred istražnu sutkinju koja će odlučiti hoće li ga pustiti na slobodu do početka suđenja ili će ostati u pritvoru, javlja Deutsche Welle.


"Nakon što je redovitim letom Lufthanse iz Zagreba prevezen u Muenchen, bit će prebačen u Karlsruhe. Kako je za Deutsche Welle izjavio državni odvjetnik na njemačkom Saveznom sudu Wolf-Dieter Dietrich, Perković će sutra u podne biti izveden pred istražnu sutkinju koja će odlučiti što dalje s Perkovićem, hoće li ga pustiti na slobodu ili će ostati u pritvoru", piše Deutsche Welle.

Minhenski odvjetnik: Ne možemo potvrditi niti da preuzimamo slučaj

Minhenski odvjetnički ured Forse, koji bi prema najavama trebao u Njemačkoj preuzeti slučaj Perković, u petak nije htio komentirati događaje oko izručenja bivšeg djelatnika nekadašnje jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) Josipa Perkovića Njemačkoj najavivši "više informacija" za ponedjeljak.

"U ovom trenutku ne možemo ništa reći o slučaju Perković pa čak ni to da naša kancelarija preuzima njegov slučaj u Njemačkoj", priopćeno je Hini iz odvjetničkog ureda Forse, čiji je voditelj minhenski odvjetnik Sepp-Joerg Zoglmann, za kojega je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo rekao da će Perkovića zastupati u Njemačkoj. Ured je spreman "više informacija" dati tek u ponedjeljak.


Odvjetnički ured Forse iz Muenchena je, kako to stoji na njegovim internetskim stranicama, specijaliziran za gospodarsko i financijsko pravo.

Bivšeg djelatnika tadašnje jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) Josipa Perkovića njemačko pravosuđe tereti zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Wolfratshausenu pored Muenchena.

U procesu protiv Krunoslava Pratesa, agenta SDS-a, Nadzemaljski sud u Muenchenu pod predsjedanjem suca Bernda von Heintschela-Heinegga utvrdio je da je Prates upravo Perkoviću predao ključeve garaže koju je Đureković koristio kao tiskaru. Perković je tada, kako se obrazlaže u presudi iz 2008. kojom je Prates osuđen na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu, te ključeve predao nepoznatim osobama koje su Đurekovića 28. lipnja 1983. dočekale u spomenutoj garaži te su ga usmrtile hicima iz vatrenog oružja i udarcima u glavu.

Kao krunski svjedok u procesu protiv Pratesa se pojavio također bivši djelatnik SDS-a Vinko Sindičić koji je, međutim, kasnije povukao svoj iskaz. Sudac Heintschel-Heinegg je u nedavnom razgovoru za Deutsche Welle još jednom opravdao uzimanje iskaza od Sindičića navodeći da su njegove tvrdnje bile provjerene.

Suđenje Krunoslavu Pratesu trajalo je od 2006. do 2008. a prekidano je zbog, kako je tada priopćeno, "nesuradnje pravosudnih organa Hrvatske, Srbije i Crne Gore". Sud je tada ustvrdio da zbog zastoja u postupku dolazi zbog neispunjavanja zahtjeva njemačkog državnog odvjetništva pravosuđima Hrvatske i Srbije i Crne Gore, a koji se odnose na ustupanje tražene dokumentacije i omogućavanje ispitivanja svjedoka. Sudac Heintschel-Henegg kritizirao je tom prilikom suradnju s hrvatskim pravosuđem "zbog sporosti".

Odvjetnici obitelji Đureković: Sad smo usmjereni na predmet protiv Mustača

Odvjetnici Gizele Đureković, udovice Stjepana Đurekovića zbog čijeg je ubojstva Njemačkoj predan Josip Perković, poslali su priopćenje u kojem komentiraju današnju odluku Ustavnog suda.

"Odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske ustavnoj tužbi Josipa Perkovića, s obzirom na u medijima objavljene navode ustavne tužbe tražene osobe, ocjenjujemo ispravnom i očekivanom.

Nemamo posebnih komentara na samo izvršenje europskog uhidbenog naloga jer se radi o redovitom i očekivanom postupku nadležnih tijela u izvršenju pravomoćne sudske odluke.


Predmet našeg neposrednog interesa sada je predmet po europskom uhidbenom nalogu Njemačke protiv Zdravka Mustača za isto kazneno djelo ubojstva Stješana Đurekovića te očekujemo da spis predmeta konačno bude dostavljen iz Županijskog suda u Velikoj Gorici na Vrhovni sud i da on donesene pravomoćnu odluku i u tom predmetu", stoji u priopćenju odvjetnika Zrinke i Siniše Pavlović.

Milanović: Sve smo napravili

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović rekao je večeras u povodu predaje Josipa Perkovića Njemačkoj, da je vlast napravila svoje, a sudovi rekli svoje, doduše na različite načine.

"Mi smo svoje napravili, sudovi su rekli svoje doduše na različite načine i neka svako izvuče zaključak za sebe, nemam tu nikakvih osobnih afiniteta. Radi se o čovjeku kojega nitko od nas ne pozna, ali ovdje se radi o poštivanju hrvatskih zakona", kazao je Milanović nakon sastanka čelnika vladajuće Kukuriku koalicije novinarima upitan kako komentira predaju čelnika bivše jugoslavenske i hrvatske obavještajne službe Josipa Perkovića njemačkih vlastima.

Navodeći kako je kao predsjednik Vlade potpisao Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, kazao je da o njemu zna sve te da u pravilu vrlo dobro zna i što piše u nekim zakonima koji izlaze iz Vlade, prije nego što dođu na sudove.


"Sudovi imaju ingerenciju. Jedan je odlučio na jedan način, a druga vertikala na drugi način, i to je tako. O tome sam neki dan govorio na Hrvatskom saboru i nemam što više dodati", kazao je Milanović.

Reakcije na izručenje: "SPD se sve obilo o glavu"

Saborski zastupnici uglavnom nisu bili raspoloženi za komentiranje odluke Ustavnog suda da odbije žalbu odvjetnika Ante Nobila na izručenje njegovog klijenta Josipa Perkovića Njemačkoj....

HDZ-ov Vladimir Šeks kaže kako odluke Ustavnog suda načelno ne komentira, ali ima poruku za vladajuće koji su optuživali HDZ da bez ustavnih promjena o nezastarjevanju zločina teškog ubojstva neće biti moguće izručiti Perkovića.

"Jasno da su se sve ove teorije i prigovori koje su upućivali HDZ-u gdje su Zoran Milanović i SDP ironizirali i vrijeđali sade pale, da su im se obile o glavu", rekao je Šeks.

Rasplet situacije nije iznenadio SDP-ovca Ivu Jelušića: "Sudovi su ti koji presuđujui odlučuju što će biti. Je li to što sudovi naprave uvijek i dobro, to je druga stvar. Ja spadam u one da su sudske odluke općenito podložne javnom propitivanju kao i svih onih koji obavljaju javnu djelatnost", smatra Jelušić.


Odluke sudova poštuje i HNS-ovac Milorad Batinić. "Da budem iskren, to je jedno područje koje nije posebno plijenilo moju pažnju. Kao legalist hrvatskim zakona, a preuzeli smo i određenu regulativu Europske unije, smatram da moramo poštovati zakon", rekao je Batinić.

Josipović: treba poštovati odluke sudske vlasti

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da je njegova pozicija u "slučaju Perković" jasna te da treba poštovati odluke sudske vlasti.

"Do sada sam bio vrlo jasan koja je moja pozicija kao predsjednika Republike. U Hrvatskoj postoji trodioba vlasti, pravosudna vlast i Ustavni sud, koji je posebna vrsta sudske vlasti, i njihove odluke treba poštivati, te tu nemam što dodati", rekao je predsjednik Josipović nakon sjednice Savjeta za gospodarstvo na kojoj je razmatrana problematika ulaska Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita.

Agencije: izručenjem Perkovića završio spor koji je zasjenio ulazak u EU

Vijest o izručenju bivšeg dužnosnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića Njemačkoj prenijele su u petak svjetske agencije, ističući da je Hrvatska time okončala spor koji je zasjenio ulazak Hrvatske u EU.


Hrvatska je predala šefa komunističke tajne službe Njemačkoj koja ga traži zbog ubojstva jugoslavenskog disidenta 80-tih godina prošlog stolječa i zaključila spor oko izručenja koji je zasjenio priključenje Uniji, piše Reuters.

Moramo poštovati neovisnost sudstva, to je sve, prenosi agencija riječi hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i podsjeća da mu je savjetnik za sigurnost Perkovićev sin Saša.

Associated Press (AP) piše da je Perković bio visokorangirani dužnosnik jugoslavenske Udbe koji je pomogao u osnivanju hrvatske obavještajne službe nakon osamostaljenja Hrvatske.

Hrvatska, koja je u srpnju ušla u Uniju, odbijala je izručiti Perkovića pozivajući se na to da nacionalni zakoni priječe izručenje. Pod pritiskom EU-a i Njemačke, Hrvatska je izmijenila zakon i uskladila ga s europskim standardima, navodi AP.

Francuska novinska agencija AFP ocijenjuje da je hrvatska vlada bila nesklona izručenju Perkovića i da je njegov slučaj zategnuo odnose Zagreba s Njemačkom, tradicionalnim hrvatskim saveznikom i s Europskom unijom.

To opiranje može se objasniti činjenicom da Perković posjeduje informacije koje bi mogle kompromitirati brojne hrvatske dužnosnike, što je vlada demantirala, navodi AFP.

Austrijska novinska agencija APA piše da se izručenjem okončava višemjesečno natezanje u Hrvatskoj koje je dobilo naziv "lex Perković" i zbog kojega je hrvatska vlada izgubila povjerenje neposredno nakon ulaska u EU.

Nakon pritiska Viviane Reding Hrvatska je ponovno promijenila zakon koji je na snazi od 1. siječnja 2014., prenosi APA.

Srbijanski Tanjug piše da je izručenjem Perkovića Njemačkoj završen političko-pravni triler koji je proteklih mjeseci potresao Hrvatsku.

Unatoč pokušajima dijela vlasti da zaštiti Perkovića od predaje Njemačkoj, tri pravosudne instance donijele su iste odluke o izručenju u 24 dana od stupanja na snagu zakona o europskom uhidbenom nalogu koji je Hrvatska dužna poštivati kao članica EU-a, ističe Tanjug.

I druga srbijanska agencija Beta navodi da su se zbog slučaja "Perković" u Hrvatskoj više od pola godine vodile polemike te došlo do sukoba Zagreba s Europskom komisijom i prijetnje sankcijama.

Vlada je mjesecima tvrdila kako je u tome slučaju prema nacionalnim zakonima nastupila zastara, što se u dijelu javnosti tumačilo kao pokušaj vlade lijevoga centra da onemogući izručenje Perkovića Njemačkoj i procesuira ga pred domaćim pravosuđem, prenosi Beta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.